TopTip

Na skok do kuchyne (41): Chlieb náš každodenný

Na skok do kuchyne (41): Chlieb náš každodenný

Posledné tohtoročné vydanie seriálu Na skok do kuchyne bolo špeciálne. o. Juraj Spuchľák nám predstavil recept nielen na Vianoce, ktorý sa oplatí poznať. 

INGREDIENCIE:

1 kg múky T650 na pečenie chleba

1 vajce

1 väčší zemiak alebo dva menšie

Rascu, soľ, cukor, nové korenie

Vodu a niekedy aj trochu mlieka.

Droždie - pekárske, alebo instantné

 

POSTUP: 

1. Do 1 kg múky vsypeme jednu PL cukru, ČL soli, štipku nového korenia a celú, alebo mletú rascu – jednu menšiu PL.

2. Rozmixujeme surový zemiak, surové vajce a vmiešame do cesta. Až potom pridávame vodu, prípadne trochu mlieka a vodu tak, aby sme mali cesto vláčne, ale nie riedke.

3. Pri miešaní môžete použiť aj kuchynský robot, ale ak miešate rukami trvá to asi polhodiny.

4. Cesto vymiešame tak, aby sa odlepovalo od prstov. Potom ho necháme trochu nakysnúť, a po 10 minútach znova premiešame.

5. Do vyhriatej rúry vložíme cesto, počkáme na vykysnutie a pečieme pri 200° približne 10 - 15 min. – podľa druhu rúry. Sledujeme kôrku a podľa jej farby odhadneme dĺžku pečenia.

TIP:

Až po vychladnutí chlebík rozkrájajte, aby ste neurobili zákal na mieste rezu a zároveň vám veľmi odporúčam hneď po upečení chlebík natrieť vlažnou vodou a prikryť čistou ľanovou alebo balvnenou utierkou.

Keď vychladne, dobrú chuť!

 

Prečítajte si aj: 

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou

Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások

Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný kvaskový chlieb

Na skok do kuchyne (8): Cvikla po burgundsky

Na skok do kuchyne (9): Šalát so šošovicou a obilninou quinoa

Na skok do kuchyne (10): Krémové rizoto so zelenou špargľou

Na skok do kuchyne (11): Kuracie prsia v tekvicovo-petržlenovej omáčke

Na skok do kuchyne (12): Tofu šalát

Na skok do kuchyne (13): Cuketové placky s tofu

Na skok do kuchyne (14): Hovädzie plátky v pikantnej omáčke

Na skok do kuchyne (15): Domáce lokše

Na skok do kuchyne (16): Rybacia polievka

Na skok do kuchyne (17): Raňajkový koláč

Na skok do kuchyne (18): Tortila so šunkou, syrom a avokádom

Na skok do kuchyne (19): Špenátové rizito

Na skok do kuchyne (20): Podnikateľské rezne

Na skok do kuchyne (21): Račianska krkovička

Na skok do kuchyne (22): Varená jablková torta

Na skok so kuchyne (23): Východniarske džatky

Na skok do kuchyne (24): Hríbová omáčka

Na skok do kuchyne (25): Domáci šalát z tresky

Na skok do kuchyne(26): Šafránové rizoto

Na skok do kuchyne (27): Pirohy s kurkumou a bryndzou

Na skok do kuchyne (28): Domáce müsli

Na skok do kuchyne (29): Mečúň v paradajkovej omáčke

Na skok do kuchyne (30): Letný cheesecake

Na skok do kuchyne (31): Recept na úžasné slávky

Na skok do kuchyne (32): Cuketové cestoviny so slaným pudingom

Na skok do kuchyne (33): Tuniakové rizoto s bazalkovo-hráškovým pyré

Na skok do kuchyne (34): Bezlepková kvasková pizza

Na skok do kuchyne (35): Jogurtové rožky

Na skok do kuchyne (36): Dokonalý losos

Na skok do kuchyne (37): Flognarde Aux Fraises

Na skok do kuchyne (38): Pasta al forno alla Pugliese

Na skok do kuchyne (39): Tekvicové lievance

Na skok do kuchyne (40): Smotanové mäso s bulgurom

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 1609 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

7 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies