Celková čiastka
Zostávajúci čas
Blogerka, autorka knihy a odborníčka na kváskovanie Naty Žúreková Štefková nám v seriáli Na skok do kuchyne prezradila ako si založiť kvások. Ponúkame vám celý postup, ktorý nás naučila. Ak sa do kvaskovania pustíte, držíme vám palce a v prípade, že by ste aj vy chceli pre Rádio Lumen niečo navariť, alebo upiecť napíšte na recepty@lumen.sk.
ZALOŽENIE MATERSKÉHO KVÁSKU
Potrebujeme:
Sklenený pohár s viečkom, fixu, 3-4 malé kúsky jablka alebo hrozno bez jadierok, ražná múka celozrnná, ražná múka chlebová, voda, polievková lyžica. Prvé 4dni kŕmime 2x denne.
1.deň: 2pl vody(30g) a 1pl celozrnnej ražnej múky(15g) 2x denne
2.deň: to isté - 2x denne
3.deň: to isté - 2x denne
4.deň: nechať asi len 60g bez jablka, primiešať 30g (2pl) vody a 30g (2pl) ražnej múky chlebovej 2x denne
5. - 14. deň: kŕmime 1x denne ako na 4.deň (30g vody + 30g ražnej chlebovej), až pokiaľ nezačne rásť pravidelne
Tipy od Naty Žúrekovej Štefkovej
Fixou si značíme rozdiely medzi nakŕmeným a najedeným kváskom.
Nevyužitý kvas nemusíme vyhadzovať, možno ho pridať do receptov s droždím.
Ak je chladnejšie, kvások sa skladuje pri spotrebičoch, alebo v zatvorenej rúre či mikrovlnke.
Nezabudnite už o dva týždne sa s Naty Žúrekovou Štefkovou stretneme znova, aby sme z kvásku upiekli pšenično- ražný chlebík. Tešíme sa na vás 9.5.2017 o 14:30 pri rádiách.
Prečítajte si aj:
Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč
Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki
Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice
Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom
Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram