Celková čiastka
Zostávajúci čas
Na skok do kuchyne (2): Kritaraki (Juveci)
Nemusíme sa premiestniť do Grécka, aby sme sa ocitli v kuchyni u Gréka. Savas Koufou (čítaj Kofú) žije so svojou slovenskou manželkou a synom v Malom raji, ktorý je súčasťou Slovenského Grobu. So Slovenskom má teda veľa spoločného, so slovenčinou už menej. Úradným jazykom v ich domácnosti je angličtina. Aj preto nám recept na jeho obľúbenú grécku špecialitu "KRITARAKI" prezrádza jeho manželka Dada.
INGREDIENCIE
250g ryžovej cestoviny
3 malé cibule
2 stredne veľké mrkvy
1 pór
1/2 hov. krkovičky
1 pohár červeného vína
1 lyž. paradajkové pretlaku
1 balenie paradajkového pyré
2 celé škorice
1 citrón
1 polievkovú lyžicu medu
2 bôbkové listy
soľ, rascu, čierne korenie, červenú sladkú a údenú papriku
POSTUP:
1. Na olivovom oleji do zlatista opražíme mrkvu+pór+cibuľu, vyberieme z hrnca a odložíme.
2. Opražíme mäso a pridáme k nemu zeleninu, ktorú sme si odložili. Ďalej pridáme paradajkový pretlak, pyré, bôbkové listy, škoricu, soľ, med, víno, a koreniny. Necháme variť 1 hodinu kým je mäso mäkké.
3. Na panvici na oleji opražíme ryžovú cestovinu do hnedasta a vysypeme ju do pekáča. K nej pridáme hotovú mäsovú zmes, zalejeme vodou dorovna, zakryjeme alobalom a pečieme 30 min. pri teplote 180C.
4. Na konci alobal stiahneme a odkryté pečieme ešte 15 min.
5. Na dochutenie pri servírovaní posypeme nastrúhanú kôru z citróna.
Milé gazdinky, verím, že vás recept od Savasa a Dagmara Koufou oslovil. Ak chcete aj vy v seriáli Na skok do kuchyne predstaviť svoje obľúbené jedlo, napíšte na recepty@lumen.sk aký pokrm nám pripravíte a ak nás zaujme, radi k vám zavítame.
Dobrú chuť!
Prečítajte si aj:
Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram