Celková čiastka
Zostávajúci čas
Jedli ste už niekedy guľáš s morskými plodmi? Tento nezvyčajný recept je dielom Španielky Marty, ktorá túžila spojiť dva svety. Guľáš s chápadlami z kalamára je vhodný aj v pôstnom období.
INGREDIENCIE
2 stredne veľké cibule
4 stredne veľké zemiaky (cca 0,5kg)
1 paradajka (nakrájaná)
600-800g kalamáre (chápadlá)
1/2 červenej papriky
1/2 zelenej papriky
2 strúčiky cesnaku
12 lyžíc olivového oleja
kajenské korenie (štiplavé)
2 bobkové listy
soľ a čierne korenie
voda podľa potreby (1pohár na 2 zemiaky)
petržlenová vňať a pažítka
POSTUP:
1. V hrnci na olivovom oleji osmažíme do zlatista nakrájanú cibulu. Keď je cibuľa opečená, pridáme k tomu na štvrtiny rozkrojenú červenú a zelenú papriku.
2. Pridáme ďalšie koreniny a bylinky - soľ, cesnak, údenú červenú papriku, bobkové listy, kajanské a čierne korenie.
3. Medzitým si nakrájame chápadlá z kalamára a pridáme ich do hrnca. Keď je paprika uvarená, môžeme ju vybrať von.
4. Paradajku prekrojíme napoly a nastrúhame. Do zmesi pridáme len vnútornú časť, šupku vyhodíme.
5. Očistíme zemiaky a priamo nad hrncom z nich odkrajujeme nepravidelné menšie kúsky, ktoré vložíme k ostatným ingredienciám.
6. Keď sú zemiaky vo vnútri, variacu zmes podlejeme horúcou (ideálne prevarenou) vodou. Cca 1 pohár na dva zemiaky. Podľa požadovanej hustoty, podlievame a guľáš dusíme.
7. Na záver ochutíme nakrájanou pažítkou a petržlenovou vňaťou.
5 TIPOV ako zlepšiť chuť jedla:
Autorka receptu predstavuje aj skvelé kuchárske tipy ako s rešpektom k špecifickosti každej ingrediencie dokážeme pripravovať porkmy.
1. Krájanie kalamárov: Želatinovú časť oddelíme od chápadiel, ktoré nakrájame na krúžky v smere vlákna kalamára.
2. Strúhanie rajčín: Paradajky si rozkrojíme napoly tak ako krájame jablko na Vianoce a nastrúhame.
3. Pokrývanie hrnca: Správnou technikou pokrývania hrnca regulujeme množstvo vody. Ak je kalamár dlho zamrznutý, po rozpustení obsahuje viac vody. Jej množstvo ako aj konzistenciu jedla vieme ovplyvniť prikrývaním a odkrývaním pokrievky.
4. Cibuľa a soľ: Soľ pridávame vo chvíli, keď je cibuľa mäkká a opražená do zlatista. Španieli veria, že práve vtedy sa cibuľa začne "potiť" a soľ uchová jej chuť.
5. Krájanie zemiakov: Ak chceme, aby zemiaky dobre uvoľnili škrob do jedla a zahustili ho dostatočne, nekrájame ich na kocky, ale z nich akoby odlomujeme nepravidelné kúsky.
Dnešné varenie do seriálu Na skok do kuchyne bola pre mňa jedna skvelá show. To zapálenie hostiteľky s neprehliadnuteľným španielskym temperamentom a láskou k jedlu, ktoré pripravila je pre mňa veľkou motiváciou čo najskôr si guľáš s kalamárom uvariť vo vlastnej réžii. Teším sa na ďalšie vaše nápady na chutné a zdravé jedlá, ktoré môžete napísať na recepty@lumen.sk.
Dobrú chuť!
Prečítajte si aj:
Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram