TopTip

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Jedli ste už niekedy guľáš s morskými plodmi? Tento nezvyčajný recept je dielom Španielky Marty, ktorá túžila spojiť dva svety. Guľáš s chápadlami z kalamára je vhodný aj v pôstnom období.

 

INGREDIENCIE

2 stredne veľké cibule

4 stredne veľké zemiaky (cca 0,5kg)

1 paradajka (nakrájaná)

600-800g kalamáre (chápadlá)

1/2 červenej papriky

1/2 zelenej papriky

2 strúčiky cesnaku

12 lyžíc olivového oleja

kajenské korenie (štiplavé)

2 bobkové listy

soľ a čierne korenie

voda podľa potreby (1pohár na 2 zemiaky)

petržlenová vňať a pažítka

 

POSTUP:

1. V hrnci na olivovom oleji osmažíme do zlatista nakrájanú cibulu. Keď je cibuľa opečená, pridáme k tomu na štvrtiny rozkrojenú červenú a zelenú papriku.

2. Pridáme ďalšie koreniny a bylinky - soľ, cesnak, údenú červenú papriku, bobkové listy, kajanské a čierne korenie.

3. Medzitým si nakrájame chápadlá z kalamára a pridáme ich do hrnca. Keď je paprika uvarená, môžeme ju vybrať von.

4. Paradajku prekrojíme napoly a nastrúhame. Do zmesi pridáme len vnútornú časť, šupku vyhodíme.

5. Očistíme zemiaky a priamo nad hrncom z nich odkrajujeme nepravidelné menšie kúsky, ktoré vložíme k ostatným ingredienciám.

6. Keď sú zemiaky vo vnútri, variacu zmes podlejeme horúcou (ideálne prevarenou) vodou. Cca 1 pohár na dva zemiaky. Podľa požadovanej hustoty, podlievame a guľáš dusíme.

7. Na záver ochutíme nakrájanou pažítkou a petržlenovou vňaťou.

 

 

5 TIPOV ako zlepšiť chuť jedla:

Autorka receptu predstavuje aj skvelé kuchárske tipy ako s rešpektom k špecifickosti každej ingrediencie dokážeme pripravovať porkmy.

1. Krájanie kalamárov: Želatinovú časť oddelíme od chápadiel, ktoré nakrájame na krúžky v smere vlákna kalamára.

2. Strúhanie rajčín: Paradajky si rozkrojíme napoly tak ako krájame jablko na Vianoce a nastrúhame.

3. Pokrývanie hrnca: Správnou technikou pokrývania hrnca regulujeme množstvo vody. Ak je kalamár dlho zamrznutý, po rozpustení obsahuje viac vody. Jej množstvo ako aj konzistenciu jedla vieme ovplyvniť prikrývaním a odkrývaním pokrievky.

4. Cibuľa a soľ: Soľ pridávame vo chvíli, keď je cibuľa mäkká a opražená do zlatista. Španieli veria, že práve vtedy sa cibuľa začne "potiť" a soľ uchová jej chuť.

5. Krájanie zemiakov: Ak chceme, aby zemiaky dobre uvoľnili škrob do jedla a zahustili ho dostatočne, nekrájame ich na kocky, ale z nich akoby odlomujeme nepravidelné kúsky.

Dnešné varenie do seriálu Na skok do kuchyne bola pre mňa jedna skvelá show. To zapálenie hostiteľky s neprehliadnuteľným španielskym temperamentom a láskou k jedlu, ktoré pripravila je pre mňa veľkou motiváciou čo najskôr si guľáš s kalamárom uvariť vo vlastnej réžii. Teším sa na ďalšie vaše nápady na chutné a zdravé jedlá, ktoré môžete napísať na recepty@lumen.sk.

Dobrú chuť!

 

Prečítajte si aj:

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 1744 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

3 dni

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies