Celková čiastka
Zostávajúci čas
Sladká pohoda na jazyku. Aj tak by sme mohli opísať maškrtu, ktorú vám v dnešnej časti seriálu Na skok do kuchyne predstavila blogerka roka Naty Žúreková Štefková.
INGREDIENCIE:
Na cesto potrebujeme:
400 g hladkej múky
150 g hustého bieleho jogurtu
200 g studeného masla
1 vajce
2 PL materského kvásku
1 PL sladu
štipku soli
Na plnku potrebujeme:
200 g čerstvo pomletého maku
200 g hustého lekváru
POSTUP:
1. Do misky si navážime múku, jogurt, vajce a pridáme soľ, slad a kvások. Vidličkou trochu zmiešame.
2. Následne odvážime zvlášť maslo a nastrúhame ho nahrubo k surovinám do misky. Najlepšie mixérom s hnetacími hákmi, ale ide to aj rukou, spojíme suroviny v kompaktnú zmes. Sprvu bude dosť lepivá, no postupným miesením bude čoraz elastickejšia. V prípade, že miesime mixérom, necháme ho, nech za nás odvedie tú najťažšiu prácu- zmieša poriadne suroviny spolu. Následne ho vypneme a prejdeme na ručné miesenie.
3. Takéto cesto prekryjeme fóliou a necháme na linke pri izbovej teplote a bez priameho slnečného žiarenia oddychovať 2-3 hodiny.
4. Následne dáme cesto na pol hodinu až hodinu schladiť.
5. Zatiaľ si pripravíme plnku. Mak najemno pomelieme a po častiach doň pridáme hustý lekvár. Vždy rozmiešame a skúsime, či zmes po stlačení už drží spolu. (Niekedy netreba použiť ani celú dávku lekváru.)
6. Oddýchnuté cesto dáme na mierne pomúčenú dosku a valčekom rozvaľkáme na štvorec o veľkosti 40×40 cm s hrúbkou cca 4 mm.
7. Radielkom či nožom rozdelíme cesto na 4 pásy široké 10 cm.
8. Plnku si v miske rozdelíme na 4 časti, aby nám vyšla všade. Rukami vytvarujeme valčeky, ktoré naukladáme na jeden kraj cesta. Pripravíme si takto celé cesto.
9. Následne každý pás zrolujeme. Kraje sa akurát dobre prekryjú. Vzniknú nám dlhé valce. Rozdelíme ich nožom na 4 – 5 častí, podľa toho, aké veľké chceme rožteky mať.
10. Rožteky poukladáme na plech s papierom na pečenie a prekryjeme ich fóliou. Necháme 1 hodinu finálne stáť.
11. Rúru si vyhrejeme na 220´C. Pred vložením do rúry potrieme jogurtové rožteky rozšľahaným vajíčkom. Pečieme cca 20 minút, alebo do dosiahnutia zlatistej farby.
Po upečení dáme jogurtové rožteky na mriežku a prekryjeme ich utierkou do vychladnutia. Následne už len kávičku či mlieko a….…dobrú chuť!
Prečítajte si aj:
Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč
Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki
Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice
Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom
Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou
Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások
Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný kvaskový chlieb
Na skok do kuchyne (8): Cvikla po burgundsky
Na skok do kuchyne (9): Šalát so šošovicou a obilninou quinoa
Na skok do kuchyne (10): Krémové rizoto so zelenou špargľou
Na skok do kuchyne (11): Kuracie prsia v tekvicovo-petržlenovej omáčke
Na skok do kuchyne (12): Tofu šalát
Na skok do kuchyne (13): Cuketové placky s tofu
Na skok do kuchyne (14): Hovädzie plátky v pikantnej omáčke
Na skok do kuchyne (15): Domáce lokše
Na skok do kuchyne (16): Rybacia polievka
Na skok do kuchyne (17): Raňajkový koláč
Na skok do kuchyne (18): Tortila so šunkou, syrom a avokádom
Na skok do kuchyne (19): Špenátové rizito
Na skok do kuchyne (20): Podnikateľské rezne
Na skok do kuchyne (21): Račianska krkovička
Na skok do kuchyne (22): Varená jablková torta
Na skok so kuchyne (23): Východniarske džatky
Na skok do kuchyne (24): Hríbová omáčka
Na skok do kuchyne (25): Domáci šalát z tresky
Na skok do kuchyne(26): Šafránové rizoto
Na skok do kuchyne (27): Pirohy s kurkumou a bryndzou
Na skok do kuchyne (28): Domáce müsli
Na skok do kuchyne (29): Mečúň v paradajkovej omáčke
Na skok do kuchyne (30): Letný cheesecake
Na skok do kuchyne (31): Recept na úžasné slávky
Na skok do kuchyne (32): Cuketové cestoviny so slaným pudingom
Na skok do kuchyne (33): Tuniakové rizoto s bazalkovo-hráškovým pyré
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram