Celková čiastka
Zostávajúci čas
S Naty Žúrekovou Štefkovou vám predstavujeme kráľovnú talianskej kuchyne. Pizzu. A nie hocijakú. Tá naša je bezlepková a kvasková.
INGREDIENCIE:
100 g ryžovej múky
80 g pšenovej múky
20 g amarantovej múky
10 g tapiokovej múky
2 PL olivového oleja
1 ČL ryžového sladu
1 ČL soli
1 PL bezlepkového materského kvásku
130 – 180 g vody
Na dokončenie potrebujeme:
paradajkový základ
mozzarellu
paradajky
čerstvú bazalku
ďalšie suroviny podľa chuti
POSTUP:
1. Všetky suroviny, okrem vody a kvásku, navážime do misy. Najprv si odvážime 130 g vody. Kvások v nej rozmiešame a pridáme k ostatným surovinám. Lyžicou dobre rozmiešame, podľa savosti múk ešte pridáme vodu tak, aby nám vzniklo cesto stredne hustej konzistencie. Cesto však nemiesime.
2. Misu s cestom prekryjeme fóliou či iným neprievzdušným materiálom a necháme pri izbovej teplote kvasiť 12 hodín.
3. Vykvasené cesto dáme na ryžovou múkou pomúčenú pracovnú dosku. Cesto mierne postláčame, aby sme sa zbavili bubliniek.
4. Mokrými rukami cesto roztlačíme do malého kruhu. Následne ho prenesieme na papier na pečenie.
5. Finálne dotvarovanie urobíme mokrými rukami do priemeru cca 20 cm a hrúbky 1 cm. Okraje cesta pritom necháme trochu hrubšie. Vytvarovaný korpus cesta pofŕkame jemne vodou a prekryjeme fóliou. Takto sa fólia o cesto neprichytí a nezdeformuje cesto.
6. Zatiaľ rozohrejeme rúru na 250´C s tým, že od začiatku rozhrievania rúry dáme dnu aj plech, na ktorom budeme pizzu piecť.
7. Snímeme fóliu z cesta a nanesieme paradajkový základ. Kraje necháme bez potretia. Na cesto poukladáme paradajky, bazalku a mozzarellu. Kraje potrieme olejom.
8. Pizzu pripravenú do rúry prenesieme pomocou sádzacej lopaty na vyhriaty plech a pečieme v hornej tretine rúry 5 – 7 minút. Prepečenie cesta môžeme vidieť zlatistou farbou okraja cesta. Po malom nadvihnutí okraja pizze je cesto aj zospodu zlatistej farby.
9. Upečenú pizzu vytiahneme z rúry a hneď podávame.
Dobrú chuť!
Tri tipy od Naty na prípravu pizze:
1. Prvýkrát je dobré použiť presne tie suroviny, ktoré sú písané v recepte. Akonáhle poznáme štruktúru cesta, môžeme prisypať inú múku či nahradiť niektorú múku z receptu inou.
2. Bezlepkové cesto sa nemiesi, suroviny sa len dobre premiešajú. Inak by bolo cesto hutné, ťažké, mrvivé a zdrcnuté.
3. Pri tvarovaní cesta je dobré namočiť si ruky do vody, aby sa nám cesto nelepilo. Mokrými rukami sa nám bude lepšie tvarovať a okraje pizze urobíme hrubšie.
Prečítajte si aj:
Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč
Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki
Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice
Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom
Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou
Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások
Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný kvaskový chlieb
Na skok do kuchyne (8): Cvikla po burgundsky
Na skok do kuchyne (9): Šalát so šošovicou a obilninou quinoa
Na skok do kuchyne (10): Krémové rizoto so zelenou špargľou
Na skok do kuchyne (11): Kuracie prsia v tekvicovo-petržlenovej omáčke
Na skok do kuchyne (12): Tofu šalát
Na skok do kuchyne (13): Cuketové placky s tofu
Na skok do kuchyne (14): Hovädzie plátky v pikantnej omáčke
Na skok do kuchyne (15): Domáce lokše
Na skok do kuchyne (16): Rybacia polievka
Na skok do kuchyne (17): Raňajkový koláč
Na skok do kuchyne (18): Tortila so šunkou, syrom a avokádom
Na skok do kuchyne (19): Špenátové rizito
Na skok do kuchyne (20): Podnikateľské rezne
Na skok do kuchyne (21): Račianska krkovička
Na skok do kuchyne (22): Varená jablková torta
Na skok so kuchyne (23): Východniarske džatky
Na skok do kuchyne (24): Hríbová omáčka
Na skok do kuchyne (25): Domáci šalát z tresky
Na skok do kuchyne(26): Šafránové rizoto
Na skok do kuchyne (27): Pirohy s kurkumou a bryndzou
Na skok do kuchyne (28): Domáce müsli
Na skok do kuchyne (29): Mečúň v paradajkovej omáčke
Na skok do kuchyne (30): Letný cheesecake
Na skok do kuchyne (31): Recept na úžasné slávky
Na skok do kuchyne (32): Cuketové cestoviny so slaným pudingom
Na skok do kuchyne (33): Tuniakové rizoto s bazalkovo-hráškovým pyré
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram