TopTip

Na skok do kuchyne (34): Bezlepková kvasková pizza

Na skok do kuchyne (34): Bezlepková kvasková pizza

S Naty Žúrekovou Štefkovou vám predstavujeme  kráľovnú talianskej kuchyne. Pizzu. A nie hocijakú. Tá naša je bezlepková a kvasková. 

INGREDIENCIE:

100 g ryžovej múky

80 g pšenovej múky

20 g amarantovej múky

10 g tapiokovej múky

2 PL olivového oleja

1 ČL ryžového sladu

1 ČL soli

1 PL bezlepkového materského kvásku

130 – 180 g vody

Na dokončenie potrebujeme:

paradajkový základ

mozzarellu

paradajky

čerstvú bazalku

ďalšie suroviny podľa chuti

 

POSTUP:

1. Všetky suroviny, okrem vody a kvásku, navážime do misy. Najprv si odvážime 130 g vody. Kvások v nej rozmiešame a pridáme k ostatným surovinám. Lyžicou dobre rozmiešame, podľa savosti múk ešte pridáme vodu tak, aby nám vzniklo cesto stredne hustej konzistencie. Cesto však nemiesime.

2. Misu s cestom prekryjeme fóliou či iným neprievzdušným materiálom a necháme pri izbovej teplote kvasiť 12 hodín.

3. Vykvasené cesto dáme na ryžovou múkou pomúčenú pracovnú dosku. Cesto mierne postláčame, aby sme sa zbavili bubliniek.

4. Mokrými rukami cesto roztlačíme do malého kruhu. Následne ho prenesieme na papier na pečenie.

5. Finálne dotvarovanie urobíme mokrými rukami do priemeru cca 20 cm a hrúbky 1 cm. Okraje cesta pritom necháme trochu hrubšie. Vytvarovaný korpus cesta pofŕkame jemne vodou a prekryjeme fóliou. Takto sa fólia o cesto neprichytí a nezdeformuje cesto.

6. Zatiaľ rozohrejeme rúru na 250´C s tým, že od začiatku rozhrievania rúry dáme dnu aj plech, na ktorom budeme pizzu piecť.

7. Snímeme fóliu z cesta a nanesieme paradajkový základ. Kraje necháme bez potretia. Na cesto poukladáme paradajky, bazalku a mozzarellu. Kraje potrieme olejom.

8. Pizzu pripravenú do rúry prenesieme pomocou sádzacej lopaty na vyhriaty plech a pečieme v hornej tretine rúry 5 – 7 minút. Prepečenie cesta môžeme vidieť zlatistou farbou okraja cesta. Po malom nadvihnutí okraja pizze je cesto aj zospodu zlatistej farby.

9. Upečenú pizzu vytiahneme z rúry a hneď podávame.

Dobrú chuť!

 

Tri tipy od Naty na prípravu pizze:

1. Prvýkrát je dobré použiť presne tie suroviny, ktoré sú písané v recepte. Akonáhle poznáme štruktúru cesta, môžeme prisypať inú múku či nahradiť niektorú múku z receptu inou.

2. Bezlepkové cesto sa nemiesi, suroviny sa len dobre premiešajú. Inak by bolo cesto hutné, ťažké, mrvivé a zdrcnuté.

3. Pri tvarovaní cesta je dobré namočiť si ruky do vody, aby sa nám cesto nelepilo. Mokrými rukami sa nám bude lepšie tvarovať a okraje pizze urobíme hrubšie.

 

Prečítajte si aj: 

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou

Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások

Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný kvaskový chlieb

Na skok do kuchyne (8): Cvikla po burgundsky

Na skok do kuchyne (9): Šalát so šošovicou a obilninou quinoa

Na skok do kuchyne (10): Krémové rizoto so zelenou špargľou

Na skok do kuchyne (11): Kuracie prsia v tekvicovo-petržlenovej omáčke

Na skok do kuchyne (12): Tofu šalát

Na skok do kuchyne (13): Cuketové placky s tofu

Na skok do kuchyne (14): Hovädzie plátky v pikantnej omáčke

Na skok do kuchyne (15): Domáce lokše

Na skok do kuchyne (16): Rybacia polievka

Na skok do kuchyne (17): Raňajkový koláč

Na skok do kuchyne (18): Tortila so šunkou, syrom a avokádom

Na skok do kuchyne (19): Špenátové rizito

Na skok do kuchyne (20): Podnikateľské rezne

Na skok do kuchyne (21): Račianska krkovička

Na skok do kuchyne (22): Varená jablková torta

Na skok so kuchyne (23): Východniarske džatky

Na skok do kuchyne (24): Hríbová omáčka

Na skok do kuchyne (25): Domáci šalát z tresky

Na skok do kuchyne(26): Šafránové rizoto

Na skok do kuchyne (27): Pirohy s kurkumou a bryndzou

Na skok do kuchyne (28): Domáce müsli

Na skok do kuchyne (29): Mečúň v paradajkovej omáčke

Na skok do kuchyne (30): Letný cheesecake

Na skok do kuchyne (31): Recept na úžasné slávky

Na skok do kuchyne (32): Cuketové cestoviny so slaným pudingom

Na skok do kuchyne (33): Tuniakové rizoto s bazalkovo-hráškovým pyré

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 1744 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

4 dni

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies