TopTip

Na skok do kuchyne (27): Pirohy s kurkumou a bryndzou

Na skok do kuchyne (27): Pirohy s kurkumou a bryndzou

Inovácie sú neoddeliteľnou súčasťou gastronómie. Naty Žúreková Štefková nám predstavuje vynovený recept na slovenské pirohy. 

INGREDIENCIE na cesto:

450 g špaldovej hladkej múky

100 g špaldovej celozrnnej múky

250 g zemiakov uvarených v šupke

200 g vody

1 vajce

1,5 ČL soli

1 ČL sladu

1 PL kvásku (40 g )

Na náplň potrebujeme:

250 g bryndze

100 g zemiakov uvarených v šupke

1 ČL kurkumy

Kyslú smotanu (v prípade tuhšej konzistencie bryndze)

Dressing si pripravíme z:

3 PL hustého bieleho jogurtu

1 strúčika cesnaku

čerstvého kôpru 

soli (podľa chute)

POSTUP:

1. Uvarené zemiaky ošúpeme a na strúhadle nastrúhame najemno.

2. Na pracovnú dosku si dáme navážené múky do jednej kôpky. Urobíme v nich jamku a dáme do nej vajcia, vodu, slad, kvások a nastrúhané zemiaky. Dookola na múku, posypeme soľ. Rukami spracujeme pevné a pružné cesto.

3. Vymiesené cesto necháme na pracovnej doske a prekryjeme ho miskou. Necháme pri izbovej teplote pár minút stáť. 

4. Pripravíme si náplň zmiešaním nastrúhaných zemiakov, bryndze a kurkumy. V prípade, že je bryndza tuhšia a zmes sa nechce spojiť, pridáme trochu kyslej smotany.

5. Vykvasené cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Pracovnú dosku pritom trochu pomúčime, aby sa cesto neprilepilo.

6. Kolieskom alebo pohárom s priemerom 8 cm vykrajujeme kolieska. Do stredu každého kolieska dáme aspoň 1 ČL náplne. Cesto s plnkou preložíme na polovicu a kraje spolu prstami poriadne zlepíme.

7. Pripravené pirohy varíme vo vriacej vode. Počas varenia ich sem – tam premiešame. Uvarené plávajú po hladine. Hotové pirohy prelejeme olivovým olejom.

8. Pripravíme si dressing. Ošúpaný cesnak pretlačíme cez lis. Kôpor si nasekáme najemno. V miske zmiešame všetky pripravené suroviny s jogurtom a podľa chuti osolíme a servírujeme.

Dobrú chuť!

 

Prečítajte si aj: 

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou

Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások

Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný kvaskový chlieb

Na skok do kuchyne (8): Cvikla po burgundsky

Na skok do kuchyne (9): Šalát so šošovicou a obilninou quinoa

Na skok do kuchyne (10): Krémové rizoto so zelenou špargľou

Na skok do kuchyne (11): Kuracie prsia v tekvicovo-petržlenovej omáčke

Na skok do kuchyne (12): Tofu šalát

Na skok do kuchyne (13): Cuketové placky s tofu

Na skok do kuchyne (14): Hovädzie plátky v pikantnej omáčke

Na skok do kuchyne (15): Domáce lokše

Na skok do kuchyne (16): Rybacia polievka

Na skok do kuchyne (17): Raňajkový koláč

Na skok do kuchyne (18): Tortila so šunkou, syrom a avokádom

Na skok do kuchyne (19): Špenátové rizito

Na skok do kuchyne (20): Podnikateľské rezne

Na skok do kuchyne (21): Račianska krkovička

Na skok do kuchyne (22): Varená jablková torta

Na skok so kuchyne (23): Východniarske džatky

Na skok do kuchyne (24): Hríbová omáčka

Na skok do kuchyne (25): Domáci šalát z tresky

Na skok do kuchyne(26): Šafránové rizoto

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 1744 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

3 dni

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies