Celková čiastka
Zostávajúci čas
Inovácie sú neoddeliteľnou súčasťou gastronómie. Naty Žúreková Štefková nám predstavuje vynovený recept na slovenské pirohy.
INGREDIENCIE na cesto:
450 g špaldovej hladkej múky
100 g špaldovej celozrnnej múky
250 g zemiakov uvarených v šupke
200 g vody
1 vajce
1,5 ČL soli
1 ČL sladu
1 PL kvásku (40 g )
Na náplň potrebujeme:
250 g bryndze
100 g zemiakov uvarených v šupke
1 ČL kurkumy
Kyslú smotanu (v prípade tuhšej konzistencie bryndze)
Dressing si pripravíme z:
3 PL hustého bieleho jogurtu
1 strúčika cesnaku
čerstvého kôpru
soli (podľa chute)
POSTUP:
1. Uvarené zemiaky ošúpeme a na strúhadle nastrúhame najemno.
2. Na pracovnú dosku si dáme navážené múky do jednej kôpky. Urobíme v nich jamku a dáme do nej vajcia, vodu, slad, kvások a nastrúhané zemiaky. Dookola na múku, posypeme soľ. Rukami spracujeme pevné a pružné cesto.
3. Vymiesené cesto necháme na pracovnej doske a prekryjeme ho miskou. Necháme pri izbovej teplote pár minút stáť.
4. Pripravíme si náplň zmiešaním nastrúhaných zemiakov, bryndze a kurkumy. V prípade, že je bryndza tuhšia a zmes sa nechce spojiť, pridáme trochu kyslej smotany.
5. Vykvasené cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Pracovnú dosku pritom trochu pomúčime, aby sa cesto neprilepilo.
6. Kolieskom alebo pohárom s priemerom 8 cm vykrajujeme kolieska. Do stredu každého kolieska dáme aspoň 1 ČL náplne. Cesto s plnkou preložíme na polovicu a kraje spolu prstami poriadne zlepíme.
7. Pripravené pirohy varíme vo vriacej vode. Počas varenia ich sem – tam premiešame. Uvarené plávajú po hladine. Hotové pirohy prelejeme olivovým olejom.
8. Pripravíme si dressing. Ošúpaný cesnak pretlačíme cez lis. Kôpor si nasekáme najemno. V miske zmiešame všetky pripravené suroviny s jogurtom a podľa chuti osolíme a servírujeme.
Dobrú chuť!
Prečítajte si aj:
Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč
Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki
Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice
Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom
Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou
Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások
Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný kvaskový chlieb
Na skok do kuchyne (8): Cvikla po burgundsky
Na skok do kuchyne (9): Šalát so šošovicou a obilninou quinoa
Na skok do kuchyne (10): Krémové rizoto so zelenou špargľou
Na skok do kuchyne (11): Kuracie prsia v tekvicovo-petržlenovej omáčke
Na skok do kuchyne (12): Tofu šalát
Na skok do kuchyne (13): Cuketové placky s tofu
Na skok do kuchyne (14): Hovädzie plátky v pikantnej omáčke
Na skok do kuchyne (15): Domáce lokše
Na skok do kuchyne (16): Rybacia polievka
Na skok do kuchyne (17): Raňajkový koláč
Na skok do kuchyne (18): Tortila so šunkou, syrom a avokádom
Na skok do kuchyne (19): Špenátové rizito
Na skok do kuchyne (20): Podnikateľské rezne
Na skok do kuchyne (21): Račianska krkovička
Na skok do kuchyne (22): Varená jablková torta
Na skok so kuchyne (23): Východniarske džatky
Na skok do kuchyne (24): Hríbová omáčka
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram