aktuality

Novinka | | Andrea Kundrová

Na skok do kuchyne (23): Východniarske džatky

Novinka

Slovenská kuchyňa je bohatá a aj v gastronómii sú citeľné regionálne rozdiely. Od Spiša smerom na východ generácia našich rodičov - dnešných šesťdesiatnikov vyrastala na tzv. džatkách. Receptúru predstavuje Mária Andrášová z Bardejova.


INGREDIENCIE: (porcia pre 4 osoby)

1 kg zemiakov

5-6 PL polohrubej múky

150 g údenej slaniny

2-3 cibule


POSTUP:

1. Očistíme zemiaky, nakrájame ich na kocky a dáme variť do slanej vody.

2. Keď sa zemiaky uvaria, 2/3 vody vylejeme z hrnca a pridáme 5-6 lyžíc múky, premiešame a necháme pod pokrievkou všetko pár minút odstáť.

3. Medzitým si na panvici do zlatista opražíme cibulu aj so slaninou.

4. Po 6 minútach zemiaky popučíme, mierne navlhčíme ruky vodou a robíme malé guľky zvané džatky až kým sa nám minie celé množstvo zemiakovo-múčnej masy.

5. Dochutíme smotanou a petržlenovou vňaťkou.

 

Dobrú chuť!

 

Prečítajte si aj:

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou

Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások

Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný kvaskový chlieb

Na skok do kuchyne (8): Cvikla po burgundsky

Na skok do kuchyne (9): Šalát so šošovicou a obilninou quinoa

Na skok do kuchyne (10): Krémové rizoto so zelenou špargľou

Na skok do kuchyne (11): Kuracie prsia v tekvicovo-petržlenovej omáčke

Na skok do kuchyne (12): Tofu šalát

Na skok do kuchyne (13): Cuketové placky s tofu

Na skok do kuchyne (14): Hovädzie plátky v pikantnej omáčke

Na skok do kuchyne (15): Domáce lokše

Na skok do kuchyne (16): Rybacia polievka

Na skok do kuchyne (17): Raňajkový koláč

Na skok do kuchyne (18): Tortila so šunkou, syrom a avokádom

Na skok do kuchyne (19): Špenátové rizito

Na skok do kuchyne (20): Podnikateľské rezne

Na skok do kuchyne (21): Račianska krkovička

Na skok do kuchyne (22): Varená jablková torta