aktuality

Novinka | | Andrea Kundrová

Na skok do kuchyne (8): Cvikla po burgundsky

Novinka

 

INGREDIENCIE:

cvikla malá - 8 ks

mrkva stredná - 3 ks

petržlen stredný - 2 ks

cibuľa - 1 ks

šampiňóny portobello - 2 až 3 ks

šampiňóny biele malé - 10 ks

šalotka - 10 ks

cesnak - 4 strúčiky

pretlak paradajkový - 2 PL

víno červené suché - 250 ml

vývar zeleninový - 500 ml

olej olivový - 4 PL

tymián čerstvý - 3 vetvičky

bobkový list - 3 ks

škrob kukuričný - 2 KL

korenie čierne mleté

soľ


POSTUP:

1. Cibuľu nakrájanú na kliny opečieme na polovici oleja do sklovita.

2.Pridáme prelisovaný cesnak, opečieme a pridáme cviklu nakrájanú na štvrťky, mrkvu a petržlen na menšie, priečne krájané kúsky a tymián. Osolíme, okoreníme a za občasného premiešania opekáme ďalších asi 5 minút.

3. Potom pridáme pretlak, zalejeme vínom a vývarom, pridáme bobkový list a na miernom plameni varíme 40 minút.

4. Omáčku ochutnáme, podľa potreby osolíme a okoreníme, prípadne zahustíme škrobom rozmiešaným v studenej vode.

5. Na druhej polovici oleja opečieme nakrájané šampiňóny portobello a celé biele šampiňóny so šalotkami do mäkka a zlatova (asi 10 minút).

6. Osolíme, okoreníme a po 40 minútach varu cviklovej zmesi k nej šampiňóny so šalotkami pridáme a všetko spolu ešte 10 minút povaríme. Najlepšie chutí po 24 hodinovom odstátí v chladničke.

 

Dobrú chuť!

 

Prečítajte si aj:

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou

Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások

Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný kvaskový chlieb