aktuality

Novinka | | Andrea Kundrová

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Novinka

Na skok do kuchyne (2): Kritaraki (Juveci)

Nemusíme sa premiestniť do Grécka, aby sme sa ocitli v kuchyni u Gréka. Savas Koufou (čítaj Kofú) žije so svojou slovenskou manželkou a synom v Malom raji, ktorý je súčasťou Slovenského Grobu. So Slovenskom má teda veľa spoločného, so slovenčinou už menej. Úradným jazykom v ich domácnosti je angličtina. Aj preto nám recept na jeho obľúbenú grécku špecialitu "KRITARAKI" prezrádza jeho manželka Dada.

 

INGREDIENCIE

250g ryžovej cestoviny

3 malé cibule

2 stredne veľké mrkvy

1 pór

1/2 hov. krkovičky

1 pohár červeného vína

1 lyž. paradajkové pretlaku

1 balenie paradajkového pyré

2 celé škorice

1 citrón

1 polievkovú lyžicu medu

2 bôbkové listy

soľ, rascu, čierne korenie, červenú sladkú a údenú papriku

 

POSTUP:

1. Na olivovom oleji do zlatista opražíme mrkvu+pór+cibuľu, vyberieme z hrnca a odložíme.

2. Opražíme mäso a pridáme k nemu zeleninu, ktorú sme si odložili. Ďalej pridáme paradajkový pretlak, pyré, bôbkové listy, škoricu, soľ, med, víno, a koreniny. Necháme variť 1 hodinu kým je mäso mäkké.

3. Na panvici na oleji opražíme ryžovú cestovinu do hnedasta a vysypeme ju do pekáča. K nej pridáme hotovú mäsovú zmes, zalejeme vodou dorovna, zakryjeme alobalom a pečieme 30 min. pri teplote 180C.

4. Na konci alobal stiahneme a odkryté pečieme ešte 15 min.

5. Na dochutenie pri servírovaní posypeme nastrúhanú kôru z citróna.

 

Milé gazdinky, verím, že vás recept od Savasa a Dagmara Koufou oslovil. Ak chcete aj vy v seriáli Na skok do kuchyne predstaviť svoje obľúbené jedlo, napíšte na recepty@lumen.sk aký pokrm nám pripravíte a ak nás zaujme, radi k vám zavítame.

Dobrú chuť!

 

Prečítajte si aj:

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč