aktuality

Novinka | | Andrea Kundrová

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Novinka

Jedli ste už niekedy guľáš s morskými plodmi? Tento nezvyčajný recept je dielom Španielky Marty, ktorá túžila spojiť dva svety. Guľáš s chápadlami z kalamára je vhodný aj v pôstnom období.

 

INGREDIENCIE

2 stredne veľké cibule

4 stredne veľké zemiaky (cca 0,5kg)

1 paradajka (nakrájaná)

600-800g kalamáre (chápadlá)

1/2 červenej papriky

1/2 zelenej papriky

2 strúčiky cesnaku

12 lyžíc olivového oleja

kajenské korenie (štiplavé)

2 bobkové listy

soľ a čierne korenie

voda podľa potreby (1pohár na 2 zemiaky)

petržlenová vňať a pažítka

 

POSTUP:

1. V hrnci na olivovom oleji osmažíme do zlatista nakrájanú cibulu. Keď je cibuľa opečená, pridáme k tomu na štvrtiny rozkrojenú červenú a zelenú papriku.

2. Pridáme ďalšie koreniny a bylinky - soľ, cesnak, údenú červenú papriku, bobkové listy, kajanské a čierne korenie.

3. Medzitým si nakrájame chápadlá z kalamára a pridáme ich do hrnca. Keď je paprika uvarená, môžeme ju vybrať von.

4. Paradajku prekrojíme napoly a nastrúhame. Do zmesi pridáme len vnútornú časť, šupku vyhodíme.

5. Očistíme zemiaky a priamo nad hrncom z nich odkrajujeme nepravidelné menšie kúsky, ktoré vložíme k ostatným ingredienciám.

6. Keď sú zemiaky vo vnútri, variacu zmes podlejeme horúcou (ideálne prevarenou) vodou. Cca 1 pohár na dva zemiaky. Podľa požadovanej hustoty, podlievame a guľáš dusíme.

7. Na záver ochutíme nakrájanou pažítkou a petržlenovou vňaťou.

 

 

5 TIPOV ako zlepšiť chuť jedla:

Autorka receptu predstavuje aj skvelé kuchárske tipy ako s rešpektom k špecifickosti každej ingrediencie dokážeme pripravovať porkmy.

1. Krájanie kalamárov: Želatinovú časť oddelíme od chápadiel, ktoré nakrájame na krúžky v smere vlákna kalamára.

2. Strúhanie rajčín: Paradajky si rozkrojíme napoly tak ako krájame jablko na Vianoce a nastrúhame.

3. Pokrývanie hrnca: Správnou technikou pokrývania hrnca regulujeme množstvo vody. Ak je kalamár dlho zamrznutý, po rozpustení obsahuje viac vody. Jej množstvo ako aj konzistenciu jedla vieme ovplyvniť prikrývaním a odkrývaním pokrievky.

4. Cibuľa a soľ: Soľ pridávame vo chvíli, keď je cibuľa mäkká a opražená do zlatista. Španieli veria, že práve vtedy sa cibuľa začne "potiť" a soľ uchová jej chuť.

5. Krájanie zemiakov: Ak chceme, aby zemiaky dobre uvoľnili škrob do jedla a zahustili ho dostatočne, nekrájame ich na kocky, ale z nich akoby odlomujeme nepravidelné kúsky.

Dnešné varenie do seriálu Na skok do kuchyne bola pre mňa jedna skvelá show. To zapálenie hostiteľky s neprehliadnuteľným španielskym temperamentom a láskou k jedlu, ktoré pripravila je pre mňa veľkou motiváciou čo najskôr si guľáš s kalamárom uvariť vo vlastnej réžii. Teším sa na ďalšie vaše nápady na chutné a zdravé jedlá, ktoré môžete napísať na recepty@lumen.sk.

Dobrú chuť!

 

Prečítajte si aj:

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice