aktuality

Novinka | | Andrea Kundrová

Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások

Novinka

Blogerka, autorka knihy a odborníčka na kváskovanie Naty Žúreková Štefková nám v seriáli Na skok do kuchyne prezradila ako si založiť kvások. Ponúkame vám celý postup, ktorý nás naučila. Ak sa do kvaskovania pustíte, držíme vám palce a v prípade, že by ste aj vy chceli pre Rádio Lumen niečo navariť, alebo upiecť napíšte na recepty@lumen.sk.


ZALOŽENIE MATERSKÉHO KVÁSKU


Potrebujeme:

Sklenený pohár s viečkom, fixu, 3-4 malé kúsky jablka alebo hrozno bez jadierok, ražná múka celozrnná, ražná múka chlebová, voda, polievková lyžica. Prvé 4dni kŕmime 2x denne.


1.deň:  2pl vody(30g) a 1pl celozrnnej ražnej múky(15g) 2x denne

2.deň:  to isté - 2x denne

3.deň: to isté - 2x denne

4.deň: nechať asi len 60g bez jablka, primiešať 30g (2pl) vody a 30g (2pl) ražnej múky chlebovej 2x denne

5. - 14. deň: kŕmime 1x denne ako na 4.deň (30g vody + 30g ražnej chlebovej), až pokiaľ nezačne rásť pravidelne

 

Tipy od Naty Žúrekovej Štefkovej

Fixou si značíme rozdiely medzi nakŕmeným a najedeným kváskom.

Nevyužitý kvas nemusíme vyhadzovať, možno ho pridať do receptov s droždím.

Ak je chladnejšie, kvások sa skladuje pri spotrebičoch, alebo v zatvorenej rúre či mikrovlnke.

 

Nezabudnite už o dva týždne sa s Naty Žúrekovou Štefkovou stretneme znova, aby sme z kvásku upiekli pšenično- ražný chlebík. Tešíme sa na vás 9.5.2017 o 14:30 pri rádiách.

 

Prečítajte si aj:

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou