aktuality

Novinka | | Andrea Kundrová

Na skok do kuchyne (10): Krémové rizoto so zelenou špargľou

Novinka

 

šéfkuchára Petra Kulhányho, ktorý prezradí prečo sa špargľa považuje za kráľovskú zeleninu a čo znamená urobiť si rizoto al dente.

Šéfkuchár Peter Kulhány v dnešnej časti seriálu Na skok do kuchyne prezrádza prípravu krémového rizota so zelenou špargľou, ktorá sa považuje za kráľovskú zeleninu. Zoznam ingrediencií je pre 4 osoby.


INGREDIENCIE

ryža Arborio 300 g

cibuľa 1 ks

biele víno 2 dcl

vývar podľa potreby

zelená špargľa 400 g

maslo 80 g

olivový olej 50 ml

parmezán 100 g

soľ a korenie

 

POSTUP:

1. Nakrájame si nadrobno cibuľku, ktorú orestujeme na olivovom oleji.

2. Pridáme ryžu, dobre opečieme a zalejeme bielym vínom (0.5 kg ryže - 0.5 l bieleho vína)

3. Víno necháme odpariť a za stáleho miešania pridávame vývar až kým ryža nie je uvarená do polomäkka (na skus).

4. Zelenú špargľu očístíme od šupiek, nakrájame na menšie rovnomerné kúsky a pridáme do rizota cca 5 minút pred dovarením.

5. Rizoto na záver po odstavení zjemníme maslom, dochutíme soľou a korením. Podávame s postrúhaným parmezánom, ktorého časť môžeme vmiešať aj do rizota.

 

Prečítajte si aj:

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou

Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások

Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný kvaskový chlieb

Na skok do kuchyne (8): Cvikla po burgundsky

Na skok do kuchyne (9): Šalát so šošovicou a obilninou quinoa