Špagety sa dajú pripraviť veľmi jednoducho. Ale čo tak skúsiť ich na taliansky spôsob alla carbonara? Kňaz Ivan Ružička, výkonný sekretár KBS náš inšpiruje receptom z talianskej kuchyne.
Spageti alla carbonara
Suroviny:
- špagety
- čerstvé vajíčka
- syr peccorino alebo iný na jemno postrúhaný tvrdý syr
- slanina
- Soľ
- Čierne korenie
Postup:
Na kocky narezanú slaninu dáme do panvice a na pomalom plameni usmažíme do zlatista. Medzitým si dáme uvariť špagety. V samostatnej mise si oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtky vymiešame a pridáme do tejto hmoty syr peccorino, potom pár lyžíc vody v ktorej sa varia cestoviny, čierne korenie, soľ a znova všetko dobre premiešame. Uvarené špagety dáme do panvice s upraženou slaninou, pridáme 2-3 polievkové lyžice vody v ktorej sa varili špagety a dobre premiešame, následne pridáme omáčku, ktorú sme si pripravili zo žĺtkov a opatrne a dobre premiešame. V prípade, že je panvica už studená, môžeme ju slabo ohrievať. Výsledkom sú špagety s krémovou vajíčkovou omáčkou a slaninou. Porciu na tanieri môžeme ešte posypať postrúhaným syrom.