Celková čiastka
Zostávajúci čas
V rodine Jakuba Akurátneho, obchodného manažéra a hudobného redaktora Rádia LUMEN, si veľkú obľubu získala polievka, ktorú varia vždy na obed Štedrého dňa. Nie je to síce originálny vianočný recept, ktorý by vychádzal z regionálnych zvykov a tradícií, ale u nich doma sa udomácnil.
TIP z Jakubovej kuchyne:
Polievku pečieme v kameninovom hrnci, ktorý pri varení radi využívame. Výhodou je, že sa v ňom polievka varí bez miešania, tak trochu „pod parou“ a nestrácajú sa chute. Polievka sa dá uvariť aj štandardným postupom v hrnci na sporáku, ale my sme si ju zaužívali pripravovať týmto spôsobom.
Potrebujeme:
ZÁKLAD – vývar z kapra
Ingrediencie na POLIEVKU:
POSTUP:
1. Najskôr si pripravíme základ na polievku. Umyté hlavy z kapra varíme spolu s ostatnými ingredienciami na miernom ohni, až kým nemáme silný vývar. Pridáme cibuľu a cesnak vcelku. Vývar necháme vychladnúť a precedíme. Ak použijeme aj iné časti z kapra, môžeme ho rozporciovať na malé kúsky, ktoré neskôr pridáme do polievky.
2. Koreňovú zeleninu si očistíme, nakrájame na rovnomerné kocky a dáme do kameninového hrnca. Pridáme zemiaky, ktoré si nakrájame na rovnako veľké kocky a 2 zemiaky nastrúhame (na zahustenie polievky). Zalejeme vývarom, pridáme mlieko a smotanu. Ochutíme soľou (podľa potreby a slanosti vývaru), paprikou a muškátovým kvetom. Hrniec zakryjeme, vložíme do rúry a pečieme pomaly na nižšej teplote (okolo 120 °C) asi 3 hodiny. Po tomto čase polievku vyberieme, skontrolujeme, či je zelenina mäkká. Ak áno, nakoniec pridáme hrášok a nakrájané ostatné ryby. V prípade potreby ešte dochutíme a dopečieme ešte asi 1 hodinu.
3. Polievku servírujeme s plátkom citróna a údeným lososom. Kto má rád, môže si pridať aj niečo trochu viac (alebo menej) štipľavé.
V mene celej redakcie Rádia LUMEN vám prajeme úspešnú prípravu sviatočných pokrmov a dobrú chuť!
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram