TopTip

Vianočný recept: Pečená rybacia polievka

Vianočný recept: Pečená rybacia polievka Pečená rybacia polievka sa v rodine Jakuba Akurátneho varí vždy na obed Štedrého dňa

V rodine Jakuba Akurátneho, obchodného manažéra a hudobného redaktora Rádia LUMEN, si veľkú obľubu získala polievka, ktorú varia vždy na obed Štedrého dňa. Nie je to síce originálny vianočný recept, ktorý by vychádzal z regionálnych zvykov a tradícií, ale u nich doma sa udomácnil.

TIP z Jakubovej kuchyne:                                                                          

Polievku pečieme v kameninovom hrnci, ktorý pri varení radi využívame. Výhodou je, že sa v ňom polievka varí bez miešania, tak trochu „pod parou“ a nestrácajú sa chute. Polievka sa dá uvariť aj štandardným postupom v hrnci na sporáku, ale my sme si ju zaužívali pripravovať týmto spôsobom.

Potrebujeme:

ZÁKLAD – vývar z kapra

  • kapor - najlepšie hlavy, ale môžu byť aj iné časti
  • menšia cibuľa
  • celé čierne korenie
  • nové korenie
  • celá rasca
  • bobkový list
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ

 

Ingrediencie na POLIEVKU:

  • základ - silný vývar z kapra
  • koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb)
  • stredne veľké zemiaky 6 ks
  • mlieko
  • smotana na varenie
  • soľ
  • ryby (aspoň 2 rôzne druhy – treska, sumček,...)
  • údená mletá paprika (postačí aj obyčajná sladká paprika)
  • muškátový kvet mletý
  • sterilizovaný hrášok
  • citrón a plátky údeného lososa na ozdobenie

 

POSTUP:

1. Najskôr si pripravíme základ na polievku. Umyté hlavy z kapra varíme spolu s ostatnými ingredienciami na miernom ohni, až kým nemáme silný vývar. Pridáme cibuľu a cesnak vcelku. Vývar necháme vychladnúť a precedíme. Ak použijeme aj iné časti z kapra, môžeme ho rozporciovať na malé kúsky, ktoré neskôr pridáme do polievky.

 

2. Koreňovú zeleninu si očistíme, nakrájame na rovnomerné kocky a dáme do kameninového hrnca. Pridáme zemiaky, ktoré si nakrájame na rovnako veľké kocky a 2 zemiaky nastrúhame (na zahustenie polievky). Zalejeme vývarom, pridáme mlieko a smotanu. Ochutíme soľou (podľa potreby a slanosti vývaru), paprikou a muškátovým kvetom. Hrniec zakryjeme, vložíme do rúry a pečieme pomaly na nižšej teplote (okolo 120 °C) asi 3 hodiny. Po tomto čase polievku vyberieme, skontrolujeme, či je zelenina mäkká. Ak áno, nakoniec pridáme hrášok a nakrájané ostatné ryby. V prípade potreby ešte dochutíme  a dopečieme ešte asi 1 hodinu.

 

3. Polievku servírujeme s plátkom citróna a údeným lososom. Kto má rád, môže si pridať aj niečo trochu viac (alebo menej) štipľavé.

 

V mene celej redakcie Rádia LUMEN vám prajeme úspešnú prípravu sviatočných pokrmov a dobrú chuť!

 

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 5126 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

10 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies