Celková čiastka
Zostávajúci čas
Dezert k nedeľnému obedu? Máme pre vás tip! Nedávno v našom kulinárskom seriáli piekla sestra Gemma z košickej komunity Spoločnosti dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul.
Ako vyzerala príprava tohto sladkého dezertu? Pri všetkom bola naša redaktorka Mária Čigášová. Pustite si našu podcastovú nahrávku:
Perník z kyslého mlieka v slávnostnom prevedení
Potrebujeme:
Cesto:
0,50 kg polohrubej múky
0,400 kg prášk. cukru
0,700 ml kyslého mlieka
150g masla (Hery)
2 vanilky
3čl sódy bikarbóny
1 Pl kakaa (granko), prípadne viac kaka podľa oka pre farbu
môže byť trochu škorice
za hrste sušené hrozienka, brusnice, sekané orechy, mandle, lieskovce, višne - to je podľa chuti a možností, kto čo má rád
Plnka:
2 malé pochúťkové smotany
450 ml mlieka
150g šľahačky v prášku
práškový cukor podľa chuti, ako sladké chcete
môže byť obmena:
- šľahačka 33% na šľahanie alebo rastlinná šľahačka
- namiesto pochúťkovej smotany môžeme uvariť vanilkový puding a ten zmiešať so šľahačkou
- prípadne puding zmiešať s pochúťkovou smotanou, pridať jemný tvaroh, podľa fantázie
-je možné pridať tiež rumovú a punčovú arómu
-horkú čokoláda na vrch postrúhať
Všetko si pripravíme, navážime, hrozienka, brusnice prepláchneme horúcou vodou, aby zmäkli, zalejeme trochou rumu a pridáme aj višne (bez kôstok). Väčšie domáce plechy pripravíme s papierom na pečenie.
Do väčšej misky všetko nasypeme - múku, cukor, kyslé mlieko, rozpustenú Heru, orechy, hrozienka, kakao ( do receptu sme dávali Granko, kto chce tmavé cesto, treba dať kakao), sódu bikarbónu, vanilku, škoricu.
Všetko dôkladne premiešame, vareškou alebo metličkou, obsah misky netreba šľahať, len jednoducho všetko spolu dobre premiešať a vyliať na pripravený plech s papierom na pečenie. Cesto sme rozdelili na polovičku a upiekli sme dve cestá - dva pláty perníka, postupne. Ak máte možnosť dva plechy spolu upiecť, je to lepšie. Pečieme na 180 stupňoch, 20-25 minút, aby bol perník prepečený, nie vysušený. Po upečení stiahneme papier a necháme dobre vychladnúť, dáme znovu na plech alebo dosku.
Kým chladnú perníkové pláty, pripravíme si plnku. Robíme ju zakaždým inak, takže má koláčik stále trochu inú chuť. Keď použijeme rastlinnú šľahačku alebo šľahačku v prášku, je lepšie, hneď ako si ju vyšľaháme a spojíme so smotanou alebo pudingom, dochutíme cukrom a arómou, ihneď natrieť na plát, priložiť druhým plátom, pritlačiť a natrieť aj navrch. Keď zostane plnka, môže sa ozdobiť vrch aj vrecúškom na zdobenie. Na záver nastrúhame čokoládu a dáme do chladničky stuhnúť. Neskôr nakrájať teplým nožom podľa ľubovôle. Chutí výborne, dobre vyzerá a je jednoduchý a rýchly. Prajeme dobrú chuť!
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram