TopTip

Tip na dezert od sestry Gemmy: Perník z kyslého mlieka

Tip na dezert od sestry Gemmy: Perník z kyslého mlieka

Dezert k nedeľnému obedu? Máme pre vás tip! Nedávno v našom kulinárskom seriáli piekla sestra Gemma z košickej komunity Spoločnosti dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul.

Ako vyzerala príprava tohto sladkého dezertu? Pri všetkom bola naša redaktorka Mária Čigášová. Pustite si našu podcastovú nahrávku:

Perník z kyslého mlieka v slávnostnom prevedení

Potrebujeme:

Cesto:

0,50 kg polohrubej múky

0,400 kg prášk. cukru

0,700 ml kyslého mlieka

150g masla (Hery)

2 vanilky

3čl sódy bikarbóny

1 Pl kakaa (granko), prípadne viac kaka podľa oka pre farbu

môže byť trochu škorice

za hrste sušené hrozienka, brusnice, sekané orechy, mandle, lieskovce, višne - to je podľa chuti a možností, kto čo má rád

Plnka:

2 malé pochúťkové smotany

450 ml mlieka

150g šľahačky v prášku

práškový cukor podľa chuti, ako sladké chcete

môže byť obmena:

- šľahačka 33% na šľahanie alebo rastlinná šľahačka

- namiesto pochúťkovej smotany môžeme uvariť vanilkový puding a ten zmiešať so šľahačkou

- prípadne puding zmiešať s pochúťkovou smotanou, pridať jemný tvaroh, podľa fantázie

-je možné pridať tiež rumovú a punčovú arómu

-horkú čokoláda na vrch postrúhať

Všetko si pripravíme, navážime, hrozienka, brusnice prepláchneme horúcou vodou, aby zmäkli, zalejeme trochou rumu a pridáme aj višne (bez kôstok). Väčšie domáce plechy pripravíme s papierom na pečenie.

Do väčšej misky všetko nasypeme - múku, cukor, kyslé mlieko, rozpustenú Heru, orechy, hrozienka, kakao ( do receptu sme dávali Granko, kto chce tmavé cesto, treba dať kakao), sódu bikarbónu, vanilku, škoricu. 

Všetko dôkladne premiešame, vareškou alebo metličkou, obsah misky netreba šľahať, len jednoducho všetko spolu dobre premiešať a vyliať na pripravený plech s papierom na pečenie. Cesto sme rozdelili na polovičku a upiekli sme dve cestá - dva pláty perníka, postupne. Ak máte možnosť dva plechy spolu upiecť, je to lepšie. Pečieme na 180 stupňoch, 20-25 minút, aby bol perník prepečený, nie vysušený. Po upečení stiahneme papier a necháme dobre vychladnúť, dáme znovu na plech alebo dosku. 

Kým chladnú perníkové pláty, pripravíme si plnku. Robíme ju zakaždým inak, takže má koláčik stále trochu inú chuť. Keď použijeme rastlinnú šľahačku alebo šľahačku v prášku, je lepšie, hneď ako si ju vyšľaháme a spojíme so smotanou alebo pudingom, dochutíme cukrom a arómou, ihneď natrieť na plát, priložiť druhým plátom, pritlačiť a natrieť aj navrch. Keď zostane plnka, môže sa ozdobiť vrch aj vrecúškom na zdobenie. Na záver nastrúhame čokoládu a dáme do chladničky stuhnúť. Neskôr nakrájať teplým nožom podľa ľubovôle. Chutí výborne, dobre vyzerá a je jednoduchý a rýchly. Prajeme dobrú chuť!

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 5126 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

10 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies