Celková čiastka
Zostávajúci čas
Mnohí diváci na Slovensku obľubujú klasické filmové komédie s francúzskym hercom Louisom de Funèsom v hlavnej úlohe. Jeho pamätné filmy boli často dobou satirou a paródiou vtedajších francúzskych pomerov. A keďže jedlo, kulinárske špeciality a reštaurácie sú neodmysliteľnou súčasťou krajiny galského kohúta, nevyhol sa ani tejto oblasti.
V jednej z takýchto komédií si zahral gastronomického kritika Charlesa Duchemina. Po rôznych peripetiách spojených s jeho povolaním sa ocitol aj v nemocnici. Tam sa mu po negatívnom zážitku z vidieckeho pohostinstva opäť podarilo získať späť stratenú chuť. Aj keď to zrejme nebol zámer vtedajšieho režiséra, zo záberu sa zdá, že v nemocnici nevarili až tak zle.
Na niečo podobné si spomínam aj ja z čias povinnej školskej dochádzky. Strava, ktorú sme mali v školských jedálňach nebola vôbec zlá v porovnaní s tou, ktorá bola dostupná v gastronomických zariadeniach dostupnej cenovej kategórie. Navyše sa teraz s odstupom rokov zdala byť o dosť zdravšia než rôzne ponuky rýchleho občerstvenia.
Zdá sa, že niečo sa v školských stravovacích zariadeniach muselo posunúť nesprávnym smerom, ak počas vášnivej diskusie o možnosti bezplatných obedov pre žiakov zaznievalo zo strany rodičov nemálo hlasov, že obedy sú vraj v školách nedobré. Možnože by bezplatné obedy na školách mohli vďaka nárastu počtu detí tento problém vyriešiť. Vláda sa snaží pre tento zámer vyčleniť viac ako 100 miliónov eur.
Obávam sa ale, že na začiatku dôjde k viacerým problémom. Okrem toho, že bude potreba väčších priestorov a jedálne budú mať podstatne viac práce. Vzhľadom na rekordne nízke miery nezamestnanosti u nás, stravovacie zariadenia môžu mať problém nájsť dostatočný počet zamestnancov. Aby sa žiakom poskytlo sľúbené, podobne ako to dnes zažívame v oblasti železničnej prepravy, obávam sa, že to bude na úkor poskytovanej kvality.
Inak to nebolo ani počas štúdia v jednej z najprosperujúcejších častí Nemecka. Ani jedáleň pre vysokoškolských študentov, ani jedáleň v prémiovej automobilovej firme častokrát nedokázali svojim stravníkom poskytnúť viac, ako len samé polotovary.
Súčasná vláda a samosprávy by pri plánovaní bezplatných obedov nemali zabudnúť ani na také detaily, ako sú personálne kapacity a ich adekvátne finančné ohodnotenie. Ak už máme na Slovensku problém s nedostatkom zamestnancov, zodpovední by mohli porozmýšľať aj nad tým, ako zefektívniť a zoštíhliť fungovanie štátnej správy a verejných inštitúcií.
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram