TopTip

Salezián Marek Pančura vie premeniť suchý chlebík na chutné jedlo

Salezián Marek Pančura vie premeniť suchý chlebík na chutné jedlo

Jedným z prívlastkov varenia je, že ide o umenie. A nemyslíme tu na vzhľad jedla, ale na schopnosť z pár surovín alebo dokonca zo zvyškov potravín uvariť nejakú chutnú drobnosť či predjedlo. Vynikajú v tom viacerí zasvätení a patrí k nim aj salezián Marek Pančura, vedúci oratória a mládežníckeho strediska v Bardejove.

​Ľudovít Malík navštívil s mikrofónom kuchyňu saleziánskeho domu a natočil dva recepty. V prvom sa využije starší chlieb a v druhom sa naučíte jedno talianske predjedlo.

Recept na zapečený starší chlieb
 
Ingrediencie:
- Starší chlieb
- Cesnak
- Korenie podľa vlastnej chuti
- Olej môže byť slnečnicový, repkový alebo olivový
 
Postup:
Chlieb narežeme na kocky a rozprestrieme na plech. Do pohára nalejeme olej, do ktorého pridáme pretlačený cesnak a korenie podľa vlastnej preferencie. Všetko dobre premiešame a polejeme po kockách chleba. Trúbu vyhrejeme na 150 – 180 stupňov a pečieme približne 20 minút. Medzitým podľa potreby chlieb premiešame. Podávame ako snack k filmu a s pohárom vína.
 
Recept na parmezánové perly
 
Ingrediencie:
- Parmezán (nastrúhaný na jemno, 100 g) alebo aj iný tvrdý syr
- Dve bielka
- Rastlinný olej (1l)
 
Postup:
Do misky si oddelíme dve bielka. K nim nasypeme balenie na jemno nastrúhaného parmezánu. Hmotu dobre premiešame. Následne tvarujeme guličky. Z tejto dávky by malo vyjsť približne 8 guličiek. Guličky sa môžu ale aj nemusia obaliť do strúhanky. Do panvice si nalejeme olej v dostatočnom množstve, aby v nich guličky plávali. Vyprážame do zlatista.

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 5126 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

10 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies