TopTip

Rehoľná sestra Štefánia sa ako vyučená kuchárka v reholi nestratí

Rehoľná sestra Štefánia sa ako vyučená kuchárka v reholi nestratí

V kuchyni je ako doma. Ako dokáže vyučená kuchárka odovzdať svoje schopnosti pre svoju komunitu? Redaktorka Mária Čigášová všetko zistila a opýtala sa aj na recept na slané a sladké dobroty. 

Sladká pochúťka: Tvarohový lepeň

Máte radi sladké? Dnes vám ulahodíme receptom z kuchyne sestier zo Spoločnosti Dcér kresťanskej lásky svätého Vincenta de Paul. Z kysnutého cesta nám sestra Štefánia pripraví tvarohový lepeň a ak si dáte radšej slané, v tom prípade si pochutíte na bryndzovom lepeni. Redaktorka Mária Čigášová v rozhovore zistila, ako sa vyučená kuchárka dostala do rehole.

Základ oboch lepeňov tvorí kynuté cesto. Naň ide ďalšia vrstva  a to buď z bryndze alebo z tvarohu. Fantázii sa medze nekladú, druhú vrstvu môže tvoriť aj ovocie (vtedy je dobre dochutiť  posypanou mrveničkou) alebo kyslá smotana s vajíčkom. My budeme dnes pripravovať lepene s bryndzou a tvarohom.

Suroviny:

Kysnuté cesto: 500 g polohrubej múky, pol kocky droždia, 1 čajovú lyžičku cukru, 3 polievkové lyžice oleja, 2 dl vlažného mlieka, 1 vajíčko, medzi prsty soli

Bryndzová náplň: 250 g bryndze a 3-4 lyžíce kyslej smotany, posekaný kôpor, 3 lyžice rozpusteného masla

Tvarohová náplň: 0,5 kg tvaroh, 1 žĺtok, trochu kryštálového cukru, 2 lyžice kyslej smotany, trochu škorice, 3 lyžice rozpusteného masla

Postup:

Najprv si pripravíme kvások z droždia, cukru a pol decilitra mlieka. Po vykysnutí tohto kvásku pridáme ďalšie mlieko a ingrediencie. Vypracujeme polotuhé cesto, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykynúť

Na olejom natrené dva plechy rukami roztľapkáme vykysnuté cesto (polovicu na každý plech). Na vrch kysnutého cesta dáme na prvom plechu bryndzu rozmiešanú s niekoľkými lyžicami kyslej smotany, posypeme narezaným kôprom a pokvapkáme asi 3 lyžicami rozpusteného masla.

Kysnuté cesto na druhom plechu posypeme tvarohom, zmiešaným s 1 žĺtkom, trochou kryštálového cukru (podľa chuti) a 3-4 lyžicami kyslej smotany. Tiež povapkáme asi 3 lyžicami rozpusteného masla a dochutíme škoricou. Pečieme pri 200 stupňoch celzia asi 15 minút (kým nemá cesto hnedú farbu).

A nakoniec slaná pochúťka: Bryndzový lepeň

Celý rozhovor so sestrou Štefánou zo Spoločnosti Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul v Nitrianskom Pravne si nájdete na našom podcaste:

Podobné články

Počúvajte naživo

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča

Akcia s Prodomom

Prodom - projekty domov
ponúka viac ako 880 projektov rodinných domov.

V prípade že do poznámky pri objednávke uvediete
"RADIO LUMEN"
automaticky získavate 5% zľavu na vybraný projekt domu.

V prípade, že žijete v zahraničí napríklad projekt
House with shed roofs.

Podporte vaše rádio LUMEN klub

Pre zlepšenie kvality našich stránok používame cookies. Tým, že pokračujete v prehliadaní stránok bez zmeny nastavenia vášho prehliadača súhlasíte s ich používaním. Viacej o používaní súborov cookies.