TopTip

Rehoľná sestra Štefánia sa ako vyučená kuchárka v reholi nestratí

Rehoľná sestra Štefánia sa ako vyučená kuchárka v reholi nestratí

V kuchyni je ako doma. Ako dokáže vyučená kuchárka odovzdať svoje schopnosti pre svoju komunitu? Redaktorka Mária Čigášová všetko zistila a opýtala sa aj na recept na slané a sladké dobroty. 

Sladká pochúťka: Tvarohový lepeň

Máte radi sladké? Dnes vám ulahodíme receptom z kuchyne sestier zo Spoločnosti Dcér kresťanskej lásky svätého Vincenta de Paul. Z kysnutého cesta nám sestra Štefánia pripraví tvarohový lepeň a ak si dáte radšej slané, v tom prípade si pochutíte na bryndzovom lepeni. Redaktorka Mária Čigášová v rozhovore zistila, ako sa vyučená kuchárka dostala do rehole.

Základ oboch lepeňov tvorí kynuté cesto. Naň ide ďalšia vrstva  a to buď z bryndze alebo z tvarohu. Fantázii sa medze nekladú, druhú vrstvu môže tvoriť aj ovocie (vtedy je dobre dochutiť  posypanou mrveničkou) alebo kyslá smotana s vajíčkom. My budeme dnes pripravovať lepene s bryndzou a tvarohom.

Suroviny:

Kysnuté cesto: 500 g polohrubej múky, pol kocky droždia, 1 čajovú lyžičku cukru, 3 polievkové lyžice oleja, 2 dl vlažného mlieka, 1 vajíčko, medzi prsty soli

Bryndzová náplň: 250 g bryndze a 3-4 lyžíce kyslej smotany, posekaný kôpor, 3 lyžice rozpusteného masla

Tvarohová náplň: 0,5 kg tvaroh, 1 žĺtok, trochu kryštálového cukru, 2 lyžice kyslej smotany, trochu škorice, 3 lyžice rozpusteného masla

Postup:

Najprv si pripravíme kvások z droždia, cukru a pol decilitra mlieka. Po vykysnutí tohto kvásku pridáme ďalšie mlieko a ingrediencie. Vypracujeme polotuhé cesto, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykynúť

Na olejom natrené dva plechy rukami roztľapkáme vykysnuté cesto (polovicu na každý plech). Na vrch kysnutého cesta dáme na prvom plechu bryndzu rozmiešanú s niekoľkými lyžicami kyslej smotany, posypeme narezaným kôprom a pokvapkáme asi 3 lyžicami rozpusteného masla.

Kysnuté cesto na druhom plechu posypeme tvarohom, zmiešaným s 1 žĺtkom, trochou kryštálového cukru (podľa chuti) a 3-4 lyžicami kyslej smotany. Tiež povapkáme asi 3 lyžicami rozpusteného masla a dochutíme škoricou. Pečieme pri 200 stupňoch celzia asi 15 minút (kým nemá cesto hnedú farbu).

A nakoniec slaná pochúťka: Bryndzový lepeň

Celý rozhovor so sestrou Štefánou zo Spoločnosti Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul v Nitrianskom Pravne si nájdete na našom podcaste:

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 5126 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

10 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies