Celková čiastka
Zostávajúci čas
Pôstne inšpirácie budeme hľadať u selčianskeho farára Jozefa Kuneša. K jeho obľúbeným jedlám patria zapekané baklažány s parmezánom. Ako si ich pripraviť?
RECEPT
Parmigiano di melanzane (Zapekané baklažány s parmezánom)
Potrebujeme:
- Baklažány
- Paradajky (čerstvé alebo v konzerve)
- Syry (parmezán, mozzarella)
- 2-3 strúčiky cesnaku
- Bazalka (čerstvá alebo sušená)
- Soľ
- Olivový olej
Postup:
Najskôr si pripravíme baklažány. Umyjeme ich, ak sú pekné, šupku necháme, ak nie, tak baklažány ošúpeme. Nakrájame ich na cca 7 mm hrubé pozdĺžne plátky, osolíme a necháme postáť, aby sa zbavili prebytočnej vody. Potom ich z oboch strán opražíme ich na olivovom oleji dozlatista. Ak chceme kaloricky výdatnejšie jedlo, môžeme ich obaliť pred vyprážaním v hladkej múke, prípadne v trojobale (hladká múka, vajíčko, strúhanka).
Paradajky nakrájame na menšie kocky, osolíme a dáme dusiť do hrnca na olivovom oleji. Podľa chuti osolíme a pridáme dva - tri strúčiky roztlačeného cesnaku. Dusíme približne hodinu a pred dovarením pridáme bazalku, buď čerstvé bazalkové listy alebo sušenú.
Keď máme pripravené baklažány aj paradajkovú omáčku, zoberieme zapekaciu misku, na spodok dáme paradajkovú omáčku, naukladáme v jednom smere baklažány, zalejeme
omáčkou, posypeme parmezánom a môžeme pridať aj ďalšie syry (napr. mozzarellu), pridáme ďalšiu vrstvu baklažánu v druhom smere, opäť omáčka, parmezán a syr a takto pokračujeme aj do vrchu. Končíme paradajkovou omáčkou a na vrch okrem parmezánu môžeme dať aj lístky bazalky. Zapekáme v rúre cca 30 minút (časy záležia od veľkosti zapekacej misy a množstva jedla) pri teplote 180 stupňov.
Keď baklažány dopečieme, necháme ich ešte odstáť pred samotným jedením. Ako prílohu podávame chlieb.
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram