TopTip

Pôstna pochúťka kňaza Jozefa Kuneša

Pôstna pochúťka kňaza Jozefa Kuneša

Pôstne inšpirácie budeme hľadať u selčianskeho farára Jozefa Kuneša. K jeho obľúbeným jedlám patria zapekané baklažány s parmezánom. Ako si ich pripraviť?

RECEPT

Parmigiano di melanzane (Zapekané baklažány s parmezánom)

Potrebujeme:

- Baklažány

- Paradajky (čerstvé alebo v konzerve)

- Syry (parmezán, mozzarella)

- 2-3 strúčiky cesnaku

- Bazalka (čerstvá alebo sušená)

- Soľ

- Olivový olej

Postup:

Najskôr si pripravíme baklažány. Umyjeme ich, ak sú pekné, šupku necháme, ak nie, tak baklažány ošúpeme. Nakrájame ich na cca 7 mm hrubé pozdĺžne plátky, osolíme a necháme postáť, aby sa zbavili prebytočnej vody. Potom ich z oboch strán opražíme ich na olivovom oleji dozlatista. Ak chceme kaloricky výdatnejšie jedlo, môžeme ich obaliť pred vyprážaním v hladkej múke, prípadne v trojobale (hladká múka, vajíčko, strúhanka).

Paradajky nakrájame na menšie kocky, osolíme a dáme dusiť do hrnca na olivovom oleji. Podľa chuti osolíme a pridáme dva - tri strúčiky roztlačeného cesnaku. Dusíme približne hodinu a pred dovarením pridáme bazalku, buď čerstvé bazalkové listy alebo sušenú.

Keď máme pripravené baklažány aj paradajkovú omáčku, zoberieme zapekaciu misku, na spodok dáme paradajkovú omáčku, naukladáme v jednom smere baklažány, zalejeme

omáčkou, posypeme parmezánom a môžeme pridať aj ďalšie syry (napr. mozzarellu), pridáme ďalšiu vrstvu baklažánu v druhom smere, opäť omáčka, parmezán a syr a takto pokračujeme aj do vrchu. Končíme paradajkovou omáčkou a na vrch okrem parmezánu môžeme dať aj lístky bazalky. Zapekáme v rúre cca 30 minút (časy záležia od veľkosti zapekacej misy a množstva jedla) pri teplote 180 stupňov.

Keď baklažány dopečieme, necháme ich ešte odstáť pred samotným jedením. Ako prílohu podávame chlieb.

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 3729 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

10 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies