Celková čiastka
Zostávajúci čas
Po recept na chutné jedlo zašla naša kolegyňa Mária Čigášová na Arcibiskupský úrad Košickej arcidiecézy. Bola tam už niekoľkokrát. Doteraz sa o svoje know-how na prípravu rôznych dobrôt podelili rehoľné sestry, ktoré tam pracujú. Dnes varešku do rúk zobral moderátor a riaditeľ úradu, kňaz Ján Urban. Pripraví nám celé obedné menu: sviečkovú na smotane prešpikovanú slaninkou, k tomu špeciálne knedlíčky a ako dezert upečie netradičný, no pritom na prípravu jednoduchý jablkový koláč. Nechajme sa teda inšpirovať.
Riaditeľ Arcibiskupského úradu v Košiciach Ján Urban ponúka inšpiráciu:
Sviečková na smotane so špeciálnymi knedlíčkami a k tomu nezvyčajný jablkový koláč
Príprava sviečkovej:
1,2 kg sviečkovej
3 mrkvy
2 petržleny
zeler
cibuľa
slanina na prešpikovanie sviečkovej
trošku horčice
trošku cukru
1 sladká smotana (250 ml)
citrón na dochutenie
Mäso prešpikujeme slaninou, osmažíme na oleji a zviažeme. Na výpeku posmažíme trochu slaniny, masla, pridáme koreňovú zeleninu a cibuľku. Neskôr pridáme aj trochu cukru, aby skaramelizoval. Pridáme vodu, trocha horčice a rôzne korenie (uložené v sitku, aby sa dalo ľahko vybrať). Varíme približne 1 hodinu. Mäso vyberieme z vody a po vychladnutí narežeme na plátky. Z vody vyberieme aj sitko s koreninanmi. Uvarenú zeleninu rozmixujeme s vodou, v ktorej sa varila spolu s mäsom. Pridáme sladkú smotanu a necháme prejsť varom. Dochutíme citrónovou šťavou a omáčka k sviečkovej je hotová.
Príprava knedlíčkov:
6 rožkov
2 vajíčka
1 dl mlieka
1 dl oleja
1-2 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať
Rožky nakrájame na malé kocky. V miske vyšľaháme vajička, mlieko, olej, pokrájanú petržlenovú vňať. Pridáme k rožkom a zmiešame. Dochutíme pretlačeným cesnakom, čiernym korením a soľou. Celú masu necháme trochu postáť, aby sa chute zmiešali a rožky dobre nasiakli. Vytvoríme 3 knedlíčky. Na potravinársku fóliu nanesieme tretinu pripravenej zmesi, vyformujeme z nej knedlík, zabalíme do fólie a tú poprepichujeme ihlou. Konce knedlíčkov zviažeme motúzikom. Každý knedlík zabalíme ešte aj do alobalu. Vložíme do vriacej vody a povaríme asi 20 minút. Vyberieme z vody, odrežeme koniec a uvarený knedlík vytlačíme z obalu. Narežeme a servírujeme k sviečkovej.
Príprava jablkového koláča:
5-6 väčších jabĺk
2 hrnčeky ovsených vločiek
1 hrnček polohrubej múky
1,5 hrnčeka trstinového cukru
1 kávová lyžička škorice
trošku muškátového orecha
1 maslo (250 g)
Do olivovým olejom pokvapkanej okrúhlej sklenenej ohňovzdornej misy (môže byť aj iná nádoba) nakrájame na väčšie plátky jablká. Dobre ich zatlačíme do misy, aby medzi jablkami neostali väčšie medzery. Posypeme vanilkovým cukrom. V inej miske zmiešame ovsené vločky, múku, cukor, škoricu a prilejeme rozpustené maslo. Zmiešame a túto zmes nanesieme na vrch jabĺk. Dáme piecť na 45-50 minút.
Dobrú chuť.
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram