TopTip

Obedné menu kňaza Jána Urbana

Obedné menu kňaza Jána Urbana

Po recept na chutné jedlo zašla naša kolegyňa Mária Čigášová na Arcibiskupský úrad Košickej arcidiecézy. Bola tam už niekoľkokrát. Doteraz sa o svoje know-how na prípravu rôznych dobrôt podelili rehoľné sestry, ktoré tam pracujú. Dnes varešku do rúk zobral moderátor a riaditeľ úradu, kňaz Ján Urban. Pripraví nám celé obedné menu: sviečkovú na smotane prešpikovanú slaninkou, k tomu špeciálne knedlíčky a ako dezert upečie netradičný, no pritom na prípravu jednoduchý jablkový koláč. Nechajme sa teda inšpirovať.

Riaditeľ Arcibiskupského úradu v Košiciach Ján Urban ponúka inšpiráciu:

Sviečková na smotane so špeciálnymi knedlíčkami a k tomu nezvyčajný jablkový koláč

Príprava sviečkovej:
1,2 kg sviečkovej
3 mrkvy
2 petržleny
zeler
cibuľa
slanina na prešpikovanie sviečkovej
trošku horčice
trošku cukru
1 sladká smotana (250 ml)
citrón na dochutenie

Mäso prešpikujeme slaninou, osmažíme na oleji a zviažeme. Na výpeku posmažíme trochu slaniny, masla, pridáme koreňovú zeleninu a cibuľku. Neskôr pridáme aj trochu cukru, aby skaramelizoval. Pridáme vodu, trocha horčice a rôzne korenie (uložené v sitku, aby sa dalo ľahko vybrať). Varíme približne 1 hodinu. Mäso vyberieme z vody a po vychladnutí narežeme na plátky. Z vody vyberieme aj sitko s koreninanmi. Uvarenú zeleninu rozmixujeme s vodou, v ktorej sa varila spolu s mäsom. Pridáme sladkú smotanu a necháme prejsť varom. Dochutíme citrónovou šťavou a omáčka k sviečkovej je hotová.


Príprava knedlíčkov:
6 rožkov
2 vajíčka
1 dl mlieka
1 dl oleja
1-2 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať


Rožky nakrájame na malé kocky. V miske vyšľaháme vajička, mlieko, olej, pokrájanú petržlenovú vňať. Pridáme k rožkom a zmiešame. Dochutíme pretlačeným cesnakom, čiernym korením a soľou. Celú masu necháme trochu postáť, aby sa chute zmiešali a rožky dobre nasiakli. Vytvoríme 3 knedlíčky. Na potravinársku fóliu nanesieme tretinu pripravenej zmesi, vyformujeme z nej knedlík, zabalíme do fólie a tú poprepichujeme ihlou. Konce knedlíčkov zviažeme motúzikom. Každý knedlík zabalíme ešte aj do alobalu. Vložíme do vriacej vody a povaríme asi 20 minút. Vyberieme z vody, odrežeme koniec a uvarený knedlík vytlačíme z obalu. Narežeme a servírujeme k sviečkovej.

Príprava jablkového koláča:
5-6 väčších jabĺk
2 hrnčeky ovsených vločiek
1 hrnček polohrubej múky
1,5 hrnčeka trstinového cukru
1 kávová lyžička škorice
trošku muškátového orecha
1 maslo (250 g)

Do olivovým olejom pokvapkanej okrúhlej sklenenej ohňovzdornej misy (môže byť aj iná nádoba) nakrájame na väčšie plátky jablká. Dobre ich zatlačíme do misy, aby medzi jablkami neostali väčšie medzery. Posypeme vanilkovým cukrom. V inej miske zmiešame ovsené vločky, múku, cukor, škoricu a prilejeme rozpustené maslo. Zmiešame a túto zmes nanesieme na vrch jabĺk.  Dáme piecť na 45-50 minút. 

Dobrú chuť.

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 5126 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

10 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies