Celková čiastka
Zostávajúci čas
Chlapský recept pre chlapov. Tak pomenoval svoju špecialitu gréckokatolícky kňaz Jozef Fabišík z Choňkoviec v sobraneckom dekanáte. Medzi vyvolených, ktorí ju mohli ochutnať sa zaradila aj redaktorka Mária Čigášová.
Akékoľvek jedlo, ak je pripravené s láskou, chutí výborne. Na domáci paprikový bôčik, takzvanú paprikášku, duchovného otca Jozefa Fabišíka, sa stále tešia všetci, ktorí sú na túto jeho špecialitu pozvaní. Toto jedlo pripravuje doma výhradne on, je to jeho špecialita a ako tvrdí, je to chlapský recept pre chlapov. S týmto gréckokatolíckym kňazom, pôsobiacim v sobraneckom dekanáte, nahrávala naša redaktorka v seriáli Keď zasvätená osoba varí.
Suroviny:
2 - 3 kg bravčového bôčika
4 ks bobkové listy
10 strúčikov cesnaku
cibuľa
feferónky
10 ks korenie nové celé
10 ks korenie čierne celé
soľ
paprika červená mletá sladká
paprika červená mletá štipľava
Postup:
1.Bôčik dáme variť v celku, prípadne ho môžeme rozrezať na polovicu. Do vody k nemu pridáme bobkové listy, 4 strúčiky cesnaku v celku, nové aj čierne korenie, cibuľu, feferónky a osolíme. Asi 1 polievková lyžica soli. Varíme v tlakovom hrnci na miernom ohni 60-90 minút, závisí od hmotnosti bôčika.
2. Keď je mäso uvarené, vyberieme ho. Z teplého vývaru, mletého cesnaku, červenej mletej papriky (sladkej a štipľavej ) a z trocha soli si namiešame ,,glazúru". ,Glazúru "zahusťujeme postupne paprikou. Konzistenčne by mala byť taká, aby sa dala pekne roztierať po mäse.
3. Bôčik natrieme paprikovou glazúrou a dáme ho do chladničky. Je dobré, ak je v chladničke aj celú noc a až potom sa porcuje. Skladovať by sa mal do 5 C - max 7 C. Keď ho nestihnete zjesť do dvoch dní, tak vám odporúčame tento varený výrobok hlboko zmraziť.
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram