Celková čiastka
Zostávajúci čas
Blogerka roka Naty Žúreková Štefková nám v novom, sobotnom vydaní Na skok do kuchyne ponúkla recept najmä pre vegeteriánov. Pochutnať si na ňom môžu aj milovníci mäsa.
INGREDIENCIE:
2 stredne veľké mrkvy
1 kaleráb
2 plné hrste mrazeného hrášku
1 šálku quinoy (použila som značku SOS)
1 vajce
1 ČL kurkumy
1/2 bielej cibule
soľ, mleté čierne korenie
sušené aj čerstvé oregáno
olivový olej
POSTUP:
1. Dáme si variť najprv quinou do rajnice nalejeme 3 šálky vody. Keď voda vrie, osolíme ju 1/2 ČL soli a do osolenej vody pridáme 1 šálku quinoy. Premiešame a na malom plameni varíme poodokryté presne 10 minút. Následne odložíme rajnicu z plameňa a necháme ešte 5 minút stáť. Voda sa úplne odparí. Takto uvarená quinoa bude chladnúť, zatiaľ si pripravíme zeleninu.
2. Mrkvu a kaleráb očistíme a na hrubom strúhadle nastrúhame. Prisypeme hrášok. Na panvici si zohrejeme olivový olejo a pridáme zeleninu, ktorú restujeme, v prípade, že sa nám prichytáva o dno, pridáme ešte olej. Do zmäknutej zeleniny nastrúhame najemno cibuľu, zmes premiešame a odstavíme. Pridáme soľ a korenie.
3. Hrášok varechou rozpučíme, aby vznikla kompaktná hmota. (Niektoré guličky hrášku môžu ostať v celku, vytvorí to krásny efekt pri hryzení.) Zmes necháme schladnúť.
4. Do vychladnutej zeleninovej zmesi pridáme kurkumu, vajce, sušené aj čerstvé oregáno a polovicu objemu vychladnutej quinoy. Zmes poriadne premiešame. Vznikne nám základ na fašírky. Po stlačení musí základ držať spolu. V prípade potreby pridáme ešte jedno vajce.
5. Druhú polovicu vychladnutej quinoy rozprestrieme na tanier do tenšej, rovnomernej vrstvy. Bude nám slúžiť na obaľovanie. Zo zeleninového základu vyrobíme rukami guličky veľké asi ako dlaň. Rozpučíme ich, aby sme získali tvar fašírok a obalíme z oboch strán v quinoe.
6. Pripravené vege fašírky v kruste z quinoy kladieme na plech s papierom na pečenie. Vyhrejeme rúru na 220´C, povrch fašírok pokvapkáme olejom a dáme piecť na 10 – 15 minút. Keď bude povrch fašírok zlatistej farby, je to znak upečenia.
7. Vege fašírky v kruste z quinoy podávame so zeleninovým šalátom. Chutia teplé aj studené.
Dobrú chuť!
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram