TopTip

Na skok do kuchyne s Naty: Vege fašírky v kruste z quinoy

Na skok do kuchyne s Naty: Vege fašírky v kruste z quinoy

Blogerka roka Naty Žúreková Štefková nám v novom, sobotnom vydaní Na skok do kuchyne ponúkla recept najmä pre vegeteriánov. Pochutnať si na ňom môžu aj milovníci mäsa. 

INGREDIENCIE: 

2 stredne veľké mrkvy

1 kaleráb

2 plné hrste mrazeného hrášku

1 šálku quinoy (použila som značku SOS)

1 vajce

1 ČL kurkumy

1/2 bielej cibule

soľ, mleté čierne korenie

sušené aj čerstvé oregáno

olivový olej

POSTUP: 

1. Dáme si variť najprv quinou do rajnice nalejeme 3 šálky vody. Keď voda vrie, osolíme ju 1/2 ČL soli a do osolenej vody pridáme 1 šálku quinoy. Premiešame a na malom plameni varíme poodokryté presne 10 minút. Následne odložíme rajnicu z plameňa a necháme ešte 5 minút stáť. Voda sa úplne odparí. Takto uvarená quinoa bude chladnúť, zatiaľ si pripravíme zeleninu.

2. Mrkvu a kaleráb očistíme a na hrubom strúhadle nastrúhame. Prisypeme hrášok. Na panvici si zohrejeme olivový olejo a pridáme zeleninu, ktorú restujeme, v prípade, že sa nám prichytáva o dno, pridáme ešte olej. Do zmäknutej zeleniny nastrúhame najemno cibuľu, zmes premiešame a odstavíme. Pridáme soľ a korenie.

3. Hrášok varechou rozpučíme, aby vznikla kompaktná hmota. (Niektoré guličky hrášku môžu ostať v celku, vytvorí to krásny efekt pri hryzení.) Zmes necháme schladnúť.

4. Do vychladnutej zeleninovej zmesi pridáme kurkumu, vajce, sušené aj čerstvé oregáno a polovicu objemu vychladnutej quinoy. Zmes poriadne premiešame. Vznikne nám základ na fašírky. Po stlačení musí základ držať spolu. V prípade potreby pridáme ešte jedno vajce.

5. Druhú polovicu vychladnutej quinoy rozprestrieme na tanier do tenšej, rovnomernej vrstvy. Bude nám slúžiť na obaľovanie. Zo zeleninového základu vyrobíme rukami guličky veľké asi ako dlaň. Rozpučíme ich, aby sme získali tvar fašírok a obalíme z oboch strán v quinoe.

6. Pripravené vege fašírky v kruste z quinoy kladieme na plech s papierom na pečenie. Vyhrejeme rúru na 220´C, povrch fašírok pokvapkáme olejom a dáme piecť na 10 – 15 minút. Keď bude povrch fašírok zlatistej farby, je to znak upečenia.

7. Vege fašírky v kruste z quinoy podávame so zeleninovým šalátom. Chutia teplé aj studené.

Dobrú chuť!

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 3729 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

10 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies