TopTip

Na návšteve u kňaza Aurela Halajčíka

Na návšteve u kňaza Aurela Halajčíka Kňaz Aurel Halajčík pri nahrávaní receptu do nášho vysielania s redaktorkou Janou Ondrejkovou

Pán farár Aurel Halajčík z rímskokatolíckej farnosti Svätej rodiny na košickom sídlisku Furča nie je vyučený kuchár, ale príprava nedeľného obeda, či lahodných zákuskov mu nerobí problém. Boli sme u neho na návšteve.

OSVIEŽUJÚCI LETNÝ NÁPOJ

Potrebujeme: -    niekoľko byliek rozkvitnutej levandule

  • Lístky mäty piepornej, aj mäty kučeravej
  • Citrón alebo limetku
  • Lístky stévie na osladenie (netreba)
  • Voda + môžu byť aj kocky ľadu

Bylinky opláchneme, vložíme do džbána, pridáme na kolieska nakrájaný citrón a/alebo limetku a zalejeme vodou. Na záver pridáme kocky ľadu.

POLIEVKA Z TEKVICE HOKKAIDO

Potrebujeme: -    tekvica hokkaido

  • Cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 cm kúsok zázvoru
  • Jablko
  • Zeleninový vývar (môže byť aj s kúskami varenej mrkvy, zemiakov, koreňovej zeleniny, cukety...)
  • Soľ
  • 1 dcl bieleho vína
  • Maslo a olivový olej

Postup:

Tekvicu umyjeme, ak má tvrdú šupku, očistíme ju, nakrájame na kocky. Na masle a oleji opražíme nakrájanú cibuľu, cesnak a najemno nastrúhaný zázvor. Potom pridáme na kocky nakrájanú tekvicu a chvíľu pražíme, podlejeme bielym vínom. Keď sa alkohol odparí, pridáme nakrájané jablko, zalejeme zeleninovým vývarom (ak nemáme, môžeme použiť čistú vodu) a varíme, kým tekvica úplne nezmäkne. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, využiť môžeme aj uvarenú zeleninu z vývaru. Rozmixovanú polievku necháme zovrieť, dochutíme soľou a koreninami a odstavíme. Podávame s chlebovými krutónmi.

TIRAMISU

Potrebujeme: -    šľahačkovú smotana

  • Mascarpone
  • 1 vanilkový cukor
  • Šľahačka v prášku a príslušné množstvo mlieka na rozšľahanie
  • Dlhé piškóty
  • Silná uvarená káva
  • Likér (napr. Baileys)
  • Kakao

Postup:

Do nádoby poukladáme piškóty namočené v silnej káve, pokvapkáme ich likérom. Na piškóty natrieme krém z vyšľahanej šľahačkovej smotany, Mascarpone a vanilkového cukru. Na krém poukladáme piškóty, opäť pokvapkáme kávou a likérom a pridáme krém. Takto urobíme dve alebo tri poschodia (záleží od množstva krému a veľkosti nádoby, v ktorej dezert robíme). Dáme do chladničky stuhnúť. Vyšľaháme práškovú šľahačku v mlieku, natrieme na vrch dezertu a dáme ešte stuhnúť do chladničky, ideálne cez noc. Pred podávaním tiramisu bohato posypeme kakaom.

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 1744 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

3 dni

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies