TopTip

MUDr. Igor Bukovský: Aj benzín mi vonia a nepijem ho!

MUDr. Igor Bukovský: Aj benzín mi vonia a nepijem ho!

Značka Dr. Igor Bukovsky je ľuďom na Slovensku veľmi dobre známa. Poznajú Vás ako renomovaného odborníka na zdravý životný štýl, autora inšpiratívnych kníh o stravovaní a zdraví či ako televízneho lekára. Najnovšie ste prijali ponuku komentátora jedál, ktoré si pripravujú Slováci vo svojej kuchyni. V seriáli Na skok do kuchyne, ktorý pripravuje Rádio Lumen pre svojich poslucháčov hodnotíte rôzne recepty, ich zloženie a vplyv jednotlivých kombinácií na naše zdravie. Aké hodnotenie si u vás vysluhuje slovenská kuchyňa všeobecne?

Ďakujem za kompliment, ale ja sa necítim ako dobre známa značka. Cítim sa ako stále zvedavý a hravý chalan. A často som užasnutý! Tradičná slovenská kuchyňa bola oveľa zdravšia ako tá dnešná, pretože naši starí a prastarí rodičia prežili na tých základných zdravých potravinách a jednoduchých jedlách dve svetové vojny. A to všetko bez internetu, kde sa ľudia predháňajú v tom, kto je väčší expert na výživu, bez sociálnych médií, kde ľudia predvádzajú, čo práve jedia, bez programov o varení... Mali oveľa menej informácií o zdravej výžive a oveľa menej kalórií ako my a ich potraviny trávili v nejakej továrni oveľa menej času ako tie naše – zdá sa, že sme oproti nim vo veľkej nevýhode. Vieme toľko, ako ešte nikdy, ale na našom zdraví to nevidno. Ani na našom správaní. Teda nie pozitívne, akurát máme viac neuróz a závislostí – napríklad na skúšaní nových receptov a potom na diétach, ktorými chceme „stratiť“ nadbytočný tuk z tých nových receptov. A ešte máme módne trendy v potravinách – každú chvíľu je niečo „zázračné“. Mňa to nevyrušuje, lebo to už všetko poznám – za 27 rokov svojej práce som už videl naozaj skoro všetko. Je mi však ľúto ľudí, ktorí uveria blogerom a nakúpia od nich nejakú „zázračnú potravinu“. Takže ešte raz: tradičná slovenská kuchyňa bola podstatne zdravšia akodnešná. Moja stará mama by povedala „Deti, deti, už neviete čo od dobroty.“ Najnovšie výskumy dávajú starým mamám v mnohom za pravdu.

V seriáli Na skok do kuchyne sme doteraz pripravili cuketový koláč, mediteránne jedlo Juveci a v pôstnom období si navaríme polievku z červenej šošovice s rajčinami a kurkumou a tiež guľáš s kalamármi. Ktorý z týchto receptov Vás oslovuje natoľko, že by ste si ho s čistým svedomím dali hocikedy na obed?

Môžem povedať, že žiadne? Mám svoje jedlá a rád experimentujem, ale z týcho receptov som zatiaľ nedostal pre seba pozitívnu inšpiráciu. Žeby som už tiež nevedel, čo od dobroty? J

Asi tak:-) Aby sa človek posúval dopredu, nesmie sa uspokojiť s tým, čo už vie a myslieť si, že viac nepotrebuje. Vaša rétorika vždy odráža najnovšie výskymy, trendy a poznatky o zdraví a strave, čo nasvedčuje tomu, že sa neustále vzdelávate. O našom zdraví a stravovaní existuje veľké množstvo mýtov, ale na druhej strane je pravda, ktorá platí odveky. Resp. Vedeli by ste základné pravidlá o tom, ako byť zdravý a teda aj šťastný zhrnúť do troch bodov?

Jedzte iba trikrát za deň čo najprirodzenejšie potraviny, buďte fyzicky aktívny a svoje povinnosti aj oddych, radosť aj smútok, lásku aj hnev udržiavajte v rovnováhe. Alebo inak: Choďte spať spokojní a vstávajte nedočkaví. A žite tak, aby to všetko trvalo čo najdlhšie!

Keď už sme načrtli najnovšie výskumy. Čo ste zachytili v ostatnej dobe, čo by ľudia mali vedieť?

Je toho veľa, stále sledujem rôzne oblasti výskumu o ľudskom zdraví. Prinášam tie správy, niektoré sa chytia, iné nie – vždy majú menšiu šancu tie, ktoré sa nedajú predávať J Keď napríklad odporúčam starať sa o svoj veľmi dôležitý „hnedý tuk“, tak sa to nešíri ľahko ako odporúčanie piť zázvorový čaj, pretože zázvor alebo rovno zázvorový čaj niekto predáva a stačí si ho kúpiť. Hnedý tuk si nekúpite, na hnedom tuku treba pracovať – správnou voľbou potravín, cvičením, otužovaním... prečítajte si niečo o hnedom tuku, je to veľmi zaujímavá téma. V poslednej dobe však najväčšiu pozornosť venujem novým poznatkom o rôznych tráviacich problémoch, alergiách, senzitivitách, intoleranciách, probiotikách, FODMAP koncepte a pod., pretože sme k týmto témam urobili krásne vzdelávacie videá a teraz o tom píšem aj novú knihu, ktorá by mala vyjsť v septembri tento rok.

Sme v období predveľkonočného pôstu. Ako vnímate pôst zo zdravotného hľadiska? Aké sú Vaše vlastné skúsenosti?

Pôst a hladovka, či už úplná alebo čiastočná, alebo tzv. prerušovaná (intermitentná) má veľmi priaznivé účinky na naše zdravie. Dokonca spomaľuje starnutie, predlžuje tzv. teloméry, čo sú špeiálne uončenia na našich géoch, ktoré si môžete predstaviť ako končeky na šnúrkach vo svojich topánkach. Zlé životné návyky rýchlo skracujú tieto teloméry a to vedie k zvýšenej chorobnosti a úmrtnosti. Hladovka, alebo aspoň mierne znížený kalorický príjem efektívne tieto teloméry predlžujú. Som si istý, že o tom ešte budeme veľa počuť. Nedávno tiež bola publikovaná štúdia, ktorá ukázala, že intermitentná hladovka dokáže spustiť tvorbu inzulínu a to aj v pankrease, ktorý už túto schopnosť takmer alebo úplne stratil. Znie to skoro neuveriteľne, ale sú to seriózne výskumy od serióznych vedcov a sám som zvedavý, ako to všetko dopadne.

Na záver otázka z kolónky – osobná. Aké jedlo- pochutina je pre Vás najväčším pokušením a existuje niečo obecne jedlé, čo by ste nikdy nezjedli?

Zjem pomerne veľa horkej čokolády. Mám rád čokoládové brownies alebo klasický americký cheesecake. Nezjedol by som nič, čo bežne nejedávam. Napríklad pečené mäso. Niežeby mi nevoňalo, ale vonia mi aj benzín na pumpe a ešte nikdy mi nenapadlo napiť sa ho.

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 4701 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

11 dní

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies