Celková čiastka
Zostávajúci čas
Sestra Kristína Petrášová z rehole Školských sestier sv. Františka v Žiline vysvetľuje, ako pripraviť betlehem z medovníkového cesta. Základom je dobrý recept na medovníky.
Františkánska rodina na Slovensku slávi tento rok významné jubileum – 800. výročie prvých jasličiek, ktoré vytvoril sv. František z Assisi v jaskyni v talianskom Grecciu. Rehole riadiace sa regulou sv. Františka si toto výročie pripomínajú rôznymi podujatiami. Centrum voľného času Strom pri Farnosti Dobrého pastiera v Žiline napríklad pripravilo súťaž o najkrajší betlehem. Jeho riaditeľka, sestra Kristína Petrášová z rehole Školských sestier sv. Františka, vyrábala s deťmi v centre betlehemy z medovníkového cesta. Postup nie je zložitý, chce to však trpezlivosť a presne dodržať recept.
Medovníkové cesto
Suroviny:
500 g kryštálového cukru
300 g medu
1,2 kg hladkej múky
20 g sódy bikarbóny
2 čajové lyžičky perníkového korenia
2,5 dcl vody
2 dl oleja (slnečnicový alebo repkový)
3 vajíčka
1 vajíčko na potretie medovníčkov
Postup:
Cukor dáme do vyššieho hrnca a necháme skaramelizovať. Pridáme doň vriacu vodu a rozmiešame hrudky. Pridáme med a olej a dobre rozmiešame. Zmes necháme vychladnúť, potom ju zmiešame so sypkými surovinami a vajíčkami. Hotové cesto dáme do chladu odpočívať aspoň na 24 hodín. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme.
Z cesta vykrojíme najskôr ovál, ktorý bude slúžiť ako podklad na betlehem a oblúk, ktorý poslúži ako pozadie. Do oblúka môžeme drobnými formičkami vykrojiť hviezdičky, stromčeky alebo anjelika. Potom podľa šablóny vykrojíme Jezuliatko v jasličkách a Pannu Máriu so sv. Jozefom. Šablónu si môžeme nakresliť alebo nájdeme obrázok Svätej rodiny na internete a vytlačíme ho. Vykrojiť môžeme aj zvieratká a stromčeky.
Vykrojené medovníčky dáme na vymastený plech, potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Hotové medovníčky necháme vychladnúť, ozdobíme bielkovou polevou a keď poleva na postavičkách zaschne, môžeme jednotlivé kusy betlehema zlepiť polevou.
Na bielkovú polevu potrebujeme:
1 bielok z vajíčka
3-5 polievkových lyžíc preosiateho práškového cukru
Pár kvapiek citrónovej šťavy
Bielok vyšľaháme vidličkou a postupne doň primiešame dobre preosiaty práškový cukor a pár kvapiek citrónovej šťavy. Poleva sa nesmie liať. Ak steká z varešky, treba pridať viac cukru. Ak by bola moc tuhá, pridáme ešte pár kvapiek citrónovej šťavy.
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram