TopTip

Medovníkový betlehem? Vieme ako na to!

Medovníkový betlehem? Vieme ako na to!

Sestra Kristína Petrášová z rehole Školských sestier sv. Františka v Žiline vysvetľuje, ako pripraviť betlehem z medovníkového cesta. Základom je dobrý recept na medovníky.

Františkánska rodina na Slovensku slávi tento rok významné jubileum – 800. výročie prvých jasličiek, ktoré vytvoril sv. František z Assisi v jaskyni v talianskom Grecciu. Rehole riadiace sa regulou sv. Františka si toto výročie pripomínajú rôznymi podujatiami. Centrum voľného času Strom pri Farnosti Dobrého pastiera v Žiline napríklad pripravilo súťaž o najkrajší betlehem. Jeho riaditeľka, sestra Kristína Petrášová z rehole Školských sestier sv. Františka, vyrábala s deťmi v centre betlehemy z medovníkového cesta. Postup nie je zložitý, chce to však trpezlivosť a presne dodržať recept.

Medovníkové cesto

Suroviny:

500 g kryštálového cukru

300 g medu

1,2 kg hladkej múky

20 g sódy bikarbóny

2 čajové lyžičky perníkového korenia

2,5 dcl vody

2 dl oleja (slnečnicový alebo repkový)

3 vajíčka

1 vajíčko na potretie medovníčkov

Postup:

Cukor dáme do vyššieho hrnca a necháme skaramelizovať. Pridáme doň vriacu vodu a rozmiešame hrudky. Pridáme med a olej a dobre rozmiešame. Zmes necháme vychladnúť, potom ju zmiešame so sypkými surovinami a vajíčkami. Hotové cesto dáme do chladu odpočívať aspoň na 24 hodín. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme.

Z cesta vykrojíme najskôr ovál, ktorý bude slúžiť ako podklad na betlehem a oblúk, ktorý poslúži ako pozadie. Do oblúka môžeme drobnými formičkami vykrojiť hviezdičky, stromčeky alebo anjelika. Potom podľa šablóny vykrojíme Jezuliatko v jasličkách a Pannu Máriu so sv. Jozefom. Šablónu si môžeme nakresliť alebo nájdeme obrázok Svätej rodiny na internete a vytlačíme ho. Vykrojiť môžeme aj zvieratká a stromčeky.

Vykrojené medovníčky dáme na vymastený plech, potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Hotové medovníčky necháme vychladnúť, ozdobíme bielkovou polevou a keď poleva na postavičkách zaschne, môžeme jednotlivé kusy betlehema zlepiť polevou.

Na bielkovú polevu potrebujeme:

1 bielok z vajíčka

3-5 polievkových lyžíc preosiateho práškového cukru

Pár kvapiek citrónovej šťavy

Bielok vyšľaháme vidličkou a postupne doň primiešame dobre preosiaty práškový cukor a pár kvapiek citrónovej šťavy. Poleva sa nesmie liať. Ak steká z varešky, treba pridať viac cukru. Ak by bola moc tuhá, pridáme ešte pár kvapiek citrónovej šťavy.

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 5126 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

10 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies