Celková čiastka
Zostávajúci čas
Dnes ponúkame niečo výdatné, voňavé a chutné. Dobré jedlo poteší aj kapucínov v Ponikách. V kuchyni sa bratia striedajú, no keď obed pripravuje brat Karol...
Dobré jedlo poteší aj kapucínov v Ponikách. V kuchyni sa bratia striedajú, no keď obed pripravuje brat Karol, pochutia si na rôznych špecialitách. Pri kláštore má bylinkovú záhradku a bylinky rád využíva aj pri varení. Dnes sa s nami podelí o recept na kuraciu smotanovú polievku a libanonské rezne. Za bratom Karolom zašla Jana Ondrejková.
RECEPT NA KURACIU SMOTANOVÚ POLIEVKU
Potrebujeme:
1 kura (stehná môžeme oddeliť a pripraviť z nich iné jedlo)
2 väčšie zelery
Soľ
Mlieko
Smotana na šľahanie
Čierne korenie
Petržlenová vňať
Maslo
1 PL hladkej múky
Postup:
Kura uvaríme v osolenej vode. Mäso vyberieme, oberieme z kostí a nakrájame na menšie kúsky. V druhom hrnci rozpustíme maslo, pridám hladkú múku a miešame asi 2 minúty, aby sme spravili svetlú zápražku. Do tejto svetlej zápražky vlejeme precedený vývar. Pridáme doň na malé kocky nakrájané zelery, necháme zovrieť a keď je zeler mäkký, pridáme 3 dcl až 0,5 l mlieka, dochutíme mletým čiernym korením a necháme zovrieť. Potom do polievky vložíme nakrájané mäso, vlejeme šľahačkovú smotanu a opäť necháme prevrieť. Na záver vmiešame nakrájanú petržlenovú vňať a minútu povaríme.
RECEPT NA LIBANONSKÉ REZNE
Potrebujeme:
Bravčové mäso (zadné stehno alebo krkovička)
Provensálske bylinky
Olivový olej
Olej na vyprážanie
Nálev (na cca 1200 g mäsa):
0,5 l mlieka
4 vajíčka
1 ČL soli
2 ČL kurkumy
2 ČL kayenského korenia
1 ČL vegety
1 ČL čierneho mletého korenia
1 ČL sladkej červenej papriky
34 g očisteného a nastrúhaného zázvoru
Mäso si deň vopred narežeme na rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme a dáme do misy do nálevu. Suroviny na nálev musíme dobre vyšľahať. Trochu nálevu dáme na spodok misy, potom vezmeme plátok mäsa, posypeme ho provensálskymi bylinkami a pokvapkáme olivovým olejom, vložíme do misy a prilejeme naň trochu nálevu. Takto to opakujeme s každým plátkom mäsa. Na noc dáme do chladničky.
Rezne na druhý deň pomaly pečieme na panvici v oleji, ktorý je vhodný na vyprážanie. Na mäso vždy nalejeme aj trochu nálevu.
Ako príloha sa k rezňom hodí ryža. Na ozvláštnenie do nej môžeme vmiešať nadrobno nakrájané zelené olivy.
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram