TopTip

Kuraciu polievku a Libanonské rezne pripravuje brat kapucín Karol

Kuraciu polievku a Libanonské rezne pripravuje brat kapucín Karol Brat Karol v kapucínskej kuchyni

Dnes ponúkame niečo výdatné, voňavé a chutné. Dobré jedlo poteší aj kapucínov v Ponikách. V kuchyni sa bratia striedajú, no keď obed pripravuje brat Karol...

Dobré jedlo poteší aj kapucínov v Ponikách. V kuchyni sa bratia striedajú, no keď obed pripravuje brat Karol, pochutia si na rôznych špecialitách. Pri kláštore má bylinkovú záhradku a bylinky rád využíva aj pri varení. Dnes sa s nami podelí o recept na kuraciu smotanovú polievku a libanonské rezne. Za bratom Karolom zašla Jana Ondrejková.

RECEPT NA KURACIU SMOTANOVÚ POLIEVKU

Potrebujeme:

1 kura (stehná môžeme oddeliť a pripraviť z nich iné jedlo)

2 väčšie zelery

Soľ

Mlieko

Smotana na šľahanie

Čierne korenie

Petržlenová vňať

Maslo

1 PL hladkej múky

Postup:

Kura uvaríme v osolenej vode. Mäso vyberieme, oberieme z kostí a nakrájame na menšie kúsky. V druhom hrnci rozpustíme maslo, pridám hladkú múku a miešame asi 2 minúty, aby sme spravili svetlú zápražku. Do tejto svetlej zápražky vlejeme precedený vývar. Pridáme doň na malé kocky nakrájané zelery, necháme zovrieť a keď je zeler mäkký, pridáme 3 dcl až 0,5 l mlieka, dochutíme mletým čiernym korením a necháme zovrieť. Potom do polievky vložíme nakrájané mäso, vlejeme šľahačkovú smotanu a opäť necháme prevrieť. Na záver vmiešame nakrájanú petržlenovú vňať a minútu povaríme.

RECEPT NA LIBANONSKÉ REZNE

Potrebujeme:

Bravčové mäso (zadné stehno alebo krkovička)

Provensálske bylinky

Olivový olej

Olej na vyprážanie

Nálev (na cca 1200 g mäsa):

0,5 l mlieka

4 vajíčka

1 ČL soli

2 ČL kurkumy

2 ČL kayenského korenia

1 ČL vegety

1 ČL čierneho mletého korenia

1 ČL sladkej červenej papriky

34 g očisteného a nastrúhaného zázvoru

Mäso si deň vopred narežeme na rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme a dáme do misy do nálevu. Suroviny na nálev musíme dobre vyšľahať. Trochu nálevu dáme na spodok misy, potom vezmeme plátok mäsa, posypeme ho provensálskymi bylinkami a pokvapkáme olivovým olejom, vložíme do misy a prilejeme naň trochu nálevu. Takto to opakujeme s každým plátkom mäsa. Na noc dáme do chladničky.

Rezne na druhý deň pomaly pečieme na panvici v oleji, ktorý je vhodný na vyprážanie. Na mäso vždy nalejeme aj trochu nálevu.

Ako príloha sa k rezňom hodí ryža. Na ozvláštnenie do nej môžeme vmiešať nadrobno nakrájané zelené olivy.

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 999 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

12 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies