TopTip

Kompletné obedové menu kňaza Zoltána Pásztora

Kompletné obedové menu kňaza Zoltána Pásztora

Dnes vám obedové menu ponúkne biskupský vikár pre zmiešané slovensko- maďarské farnosti, pastoráciu Rómov a misijné diela Košickej arcidiecézy Zoltán Pásztor. V kuchyni sa cíti ako ryba vo vode. Rád skúša nové kombinácie surovín, korenín a prísad. Varenie a pečenie je pre neho veľký relax. Jedlo pripravuje rád nielen pre seba, ale aj pre pozvaných hostí. Kolegyňu Máriu Čigášovú naučil variť šampiňónovú polievku na maďarský spôsob a grilovanú krkovičku s viedenským šalátom, zelenou fazuľkou a bylinkovým maslom.

Vypočujte si podcast z prípravy receptu!

Recept: Šampiňonová polievka na maďarský spôsob a grilovaná krkovička s viedenským šalátom, so zelenou fazuľkou a s bylinkovým maslom

Potrebujeme:

Na polievku:

1 vaničku šampiňónov (podľa možnosti hnedých)

cibuľu, cesnak, zelený hrášok, pór

koreňovú zeleninu - mrkvu a petržlen

kúsky zelerových stoniek

na domáce maslové halušky do polievky: 1 vajíčko, asi 20 gramov masla, štipku soli a 2-3 lyžice hladkej múky

trochu kyslej smotany na dochutenie hotovej polievky

 

Na grilovanú krkovičku:

asi 6-7 plátkov krkovičky, naložených niekoľko hodín v náleve

 

Na viedenský šalát:

Je to v podstate studený zemiakový šalát s cibuľou pripravený na kyslo.

Asi 1,5 kg zemiekov, 2 cibule, nálev

 

Na prípravu prílohy:

1 balíček zelenej mrazenej fazuľky (celé struky, nie nakrájané), kúsok masla

 

Na dochutenie:

trochu bylinkového masla

 

Postup:

Prípravu jedla začíname prípravou viedenského šalátu. Uvaríme v šupke zemiaky, očistíme, a pokrájame na krúžky. Pridáme na krúžky nakrájanú cibuľu a zaleme nálevom pripraveným z olivového oleja, octu (môže byť aj jablčný ocot alebo citrón), soľ, čierne korenie nahrubo zomleté a pažítka. Zmiešame a dáme do chladničky.

 

Polievka.

 Na masle orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme petržlen, mrkvu, pór aj stonky zelera. Neskôr ešte pridáme zelený hrášok a šampiňóny. Po osmažení zeleniny pridáme vodu a varíme 20- 30 minút.

Do takmer hotovej polievky vhadzujeme lyžicou halušky z cesta, pripraveného vymiešaním vajíčka, masla a hladkej múky. Povaríme ešte asi 10 minút, aby sa uvarili aj halušky.

Na tanieri polievku ešte dochutíme kyslou smotanou.

 

Príprava krkovičky:

Krkovičku najprv necháme v chladničke v náleve, ktorý pripravíme z olivového oleja, soli, čierneho korenia, byliniek (bazalky, provensálskeho korenia). Najideálnejšie je nechať to v chladničke 24 hodín.

Takto ochutené plátky krkovičky poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme alobalom a dáme do rúry piecť. Pred dokončením pečenia alobal odstránime a krkovičku trochu pripečieme.

Na pekáč dáme kúsok masla a opečieme mrazené zelené fazuľové struky. Budú vhodnou prílohou na tanieri k viedenskému šalátu a krkovičke.

 

Servírovanie:

Krkovičku servírujeme s viedenským šalátom, zelenými fazuľovými strukmi, opečenými na masle, a lyžičkou bylinkového masla (dáme na horúcu krkovičku).

Dobrú chuť.

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 3729 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

10 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies