Celková čiastka
Zostávajúci čas
Dnes vám obedové menu ponúkne biskupský vikár pre zmiešané slovensko- maďarské farnosti, pastoráciu Rómov a misijné diela Košickej arcidiecézy Zoltán Pásztor. V kuchyni sa cíti ako ryba vo vode. Rád skúša nové kombinácie surovín, korenín a prísad. Varenie a pečenie je pre neho veľký relax. Jedlo pripravuje rád nielen pre seba, ale aj pre pozvaných hostí. Kolegyňu Máriu Čigášovú naučil variť šampiňónovú polievku na maďarský spôsob a grilovanú krkovičku s viedenským šalátom, zelenou fazuľkou a bylinkovým maslom.
Vypočujte si podcast z prípravy receptu!
Recept: Šampiňonová polievka na maďarský spôsob a grilovaná krkovička s viedenským šalátom, so zelenou fazuľkou a s bylinkovým maslom
Potrebujeme:
Na polievku:
1 vaničku šampiňónov (podľa možnosti hnedých)
cibuľu, cesnak, zelený hrášok, pór
koreňovú zeleninu - mrkvu a petržlen
kúsky zelerových stoniek
na domáce maslové halušky do polievky: 1 vajíčko, asi 20 gramov masla, štipku soli a 2-3 lyžice hladkej múky
trochu kyslej smotany na dochutenie hotovej polievky
Na grilovanú krkovičku:
asi 6-7 plátkov krkovičky, naložených niekoľko hodín v náleve
Na viedenský šalát:
Je to v podstate studený zemiakový šalát s cibuľou pripravený na kyslo.
Asi 1,5 kg zemiekov, 2 cibule, nálev
Na prípravu prílohy:
1 balíček zelenej mrazenej fazuľky (celé struky, nie nakrájané), kúsok masla
Na dochutenie:
trochu bylinkového masla
Postup:
Prípravu jedla začíname prípravou viedenského šalátu. Uvaríme v šupke zemiaky, očistíme, a pokrájame na krúžky. Pridáme na krúžky nakrájanú cibuľu a zaleme nálevom pripraveným z olivového oleja, octu (môže byť aj jablčný ocot alebo citrón), soľ, čierne korenie nahrubo zomleté a pažítka. Zmiešame a dáme do chladničky.
Polievka.
Na masle orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme petržlen, mrkvu, pór aj stonky zelera. Neskôr ešte pridáme zelený hrášok a šampiňóny. Po osmažení zeleniny pridáme vodu a varíme 20- 30 minút.
Do takmer hotovej polievky vhadzujeme lyžicou halušky z cesta, pripraveného vymiešaním vajíčka, masla a hladkej múky. Povaríme ešte asi 10 minút, aby sa uvarili aj halušky.
Na tanieri polievku ešte dochutíme kyslou smotanou.
Príprava krkovičky:
Krkovičku najprv necháme v chladničke v náleve, ktorý pripravíme z olivového oleja, soli, čierneho korenia, byliniek (bazalky, provensálskeho korenia). Najideálnejšie je nechať to v chladničke 24 hodín.
Takto ochutené plátky krkovičky poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme alobalom a dáme do rúry piecť. Pred dokončením pečenia alobal odstránime a krkovičku trochu pripečieme.
Na pekáč dáme kúsok masla a opečieme mrazené zelené fazuľové struky. Budú vhodnou prílohou na tanieri k viedenskému šalátu a krkovičke.
Servírovanie:
Krkovičku servírujeme s viedenským šalátom, zelenými fazuľovými strukmi, opečenými na masle, a lyžičkou bylinkového masla (dáme na horúcu krkovičku).
Dobrú chuť.
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram