TopTip

Kompletné obedové menu kňaza Zoltána Pásztora

Kompletné obedové menu kňaza Zoltána Pásztora

Dnes vám obedové menu ponúkne biskupský vikár pre zmiešané slovensko- maďarské farnosti, pastoráciu Rómov a misijné diela Košickej arcidiecézy Zoltán Pásztor. V kuchyni sa cíti ako ryba vo vode. Rád skúša nové kombinácie surovín, korenín a prísad. Varenie a pečenie je pre neho veľký relax. Jedlo pripravuje rád nielen pre seba, ale aj pre pozvaných hostí. Kolegyňu Máriu Čigášovú naučil variť šampiňónovú polievku na maďarský spôsob a grilovanú krkovičku s viedenským šalátom, zelenou fazuľkou a bylinkovým maslom.

Vypočujte si podcast z prípravy receptu!

Recept: Šampiňonová polievka na maďarský spôsob a grilovaná krkovička s viedenským šalátom, so zelenou fazuľkou a s bylinkovým maslom

Potrebujeme:

Na polievku:

1 vaničku šampiňónov (podľa možnosti hnedých)

cibuľu, cesnak, zelený hrášok, pór

koreňovú zeleninu - mrkvu a petržlen

kúsky zelerových stoniek

na domáce maslové halušky do polievky: 1 vajíčko, asi 20 gramov masla, štipku soli a 2-3 lyžice hladkej múky

trochu kyslej smotany na dochutenie hotovej polievky

 

Na grilovanú krkovičku:

asi 6-7 plátkov krkovičky, naložených niekoľko hodín v náleve

 

Na viedenský šalát:

Je to v podstate studený zemiakový šalát s cibuľou pripravený na kyslo.

Asi 1,5 kg zemiekov, 2 cibule, nálev

 

Na prípravu prílohy:

1 balíček zelenej mrazenej fazuľky (celé struky, nie nakrájané), kúsok masla

 

Na dochutenie:

trochu bylinkového masla

 

Postup:

Prípravu jedla začíname prípravou viedenského šalátu. Uvaríme v šupke zemiaky, očistíme, a pokrájame na krúžky. Pridáme na krúžky nakrájanú cibuľu a zaleme nálevom pripraveným z olivového oleja, octu (môže byť aj jablčný ocot alebo citrón), soľ, čierne korenie nahrubo zomleté a pažítka. Zmiešame a dáme do chladničky.

 

Polievka.

 Na masle orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme petržlen, mrkvu, pór aj stonky zelera. Neskôr ešte pridáme zelený hrášok a šampiňóny. Po osmažení zeleniny pridáme vodu a varíme 20- 30 minút.

Do takmer hotovej polievky vhadzujeme lyžicou halušky z cesta, pripraveného vymiešaním vajíčka, masla a hladkej múky. Povaríme ešte asi 10 minút, aby sa uvarili aj halušky.

Na tanieri polievku ešte dochutíme kyslou smotanou.

 

Príprava krkovičky:

Krkovičku najprv necháme v chladničke v náleve, ktorý pripravíme z olivového oleja, soli, čierneho korenia, byliniek (bazalky, provensálskeho korenia). Najideálnejšie je nechať to v chladničke 24 hodín.

Takto ochutené plátky krkovičky poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme alobalom a dáme do rúry piecť. Pred dokončením pečenia alobal odstránime a krkovičku trochu pripečieme.

Na pekáč dáme kúsok masla a opečieme mrazené zelené fazuľové struky. Budú vhodnou prílohou na tanieri k viedenskému šalátu a krkovičke.

 

Servírovanie:

Krkovičku servírujeme s viedenským šalátom, zelenými fazuľovými strukmi, opečenými na masle, a lyžičkou bylinkového masla (dáme na horúcu krkovičku).

Dobrú chuť.

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 453 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

26 dní

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies