Celková čiastka
Zostávajúci čas
V košickom UPC sa kňazi obracajú aj v kuchyni. Martin Stieber tvrdí, že pri varení môžete spoločne budovať vzťahy. Študenti ho naučili variť párky aj v rýchlovarnej kanvici. Jeho recept však poteší aj náročnejších labužníkov.
V Univerzitnom pastoračnom centre v Košiciach pôsobí 5 kňazov a každý jeden z nich dokáže pripraviť pre ich malé spoločenstvo niečo chutné. Dnes bude variť kňaz Martin Stieber. Bude to sviečková na hubovej smotanovej omáčke. Podľa otca Martina je v každom domove veľmi dôležité, aby to aj dobre voňalo a vraj v kuchyni sa môžu budovať dôležité vzťahy. A popri varení sa dozviete aj to, ako korona naučila viacerých kňazov poriadne zvŕtať sa v kuchyni. Kňazovi Martinovi Stieberovi robí pri experimentovaní v kuchyni spoločnosť Mária Čigášová.
PRIBLIŽNÝ POSTUP PRÍPRAVY
Na tento recept potrebujete približne 2 kilá mäsa, huby 100g, 30% smotana (3x), hladká múka, bujón (hovädzí 5x a 1x hubový), olivový olej.
Vybrať mäso z chladničky, ktoré je potrebné nakoreniť. Surové mäso položíme na panvicu. Smažíme 2-3 minúty. Je potrebné, aby šťava z mäsa zostala zachovaná. 5 kociek bujónu s mrazenou zeleninou vyvaríme v 1,5 litri vody spolu s mrazenou zeleninou. Plech vymastíme maslom, vývarom podlejeme mäso na pekáč. Dusíme 2 hodiny na 200 stupňov.
Huby varíme v horúcej vode a necháme ich variť. Keď budú mäkké, pridávame smotanu s troškou hladkej múky. Zmiešame a popri tom kontrolujeme mäso. Huby sa varia 10-12 minút. Môžeme pridať tiež hubový bujón. Opäť pridáme smotanu. Je potrebné neustále miešať.
Po dvoch hodinách pečenia mäsa v rúre by si mäso malo šťavu uchovať vo vnútri, podľa chute buď variť ešte pár minút alebo ukončiť a vybrať. Mäso ukladáme na osobitné miesto bokom. To, čo nám zostáva v plechu zlejeme do hrnca. Hubovú omáčku premiešame s výpekom, necháme prevrieť približne minútu s neustálym miešaním.
Omáčka začne bublať, potom rozmixujeme s ponorným mixérom a omáčka dostane krémovú konzistenciu.
Podávať môžete napríklad aj s brusnicami.
Odporúčame pozorne počúvať celý recept, keďže oficiálny postup tohto receptu nie je k dispozícii!
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram