TopTip

Kňazi z košického UPC sa v kuchyni nestratia: Sen hladného študenta

Kňazi z košického UPC sa v kuchyni nestratia: Sen hladného študenta

V košickom UPC sa kňazi obracajú aj v kuchyni. Martin Stieber tvrdí, že pri varení môžete spoločne budovať vzťahy. Študenti ho naučili variť párky aj v rýchlovarnej kanvici. Jeho recept však poteší aj náročnejších labužníkov.  

V Univerzitnom pastoračnom centre v Košiciach pôsobí 5 kňazov a každý jeden z nich dokáže pripraviť pre ich malé spoločenstvo niečo chutné. Dnes bude variť kňaz Martin Stieber. Bude to sviečková na hubovej smotanovej omáčke. Podľa otca Martina je v každom domove veľmi dôležité, aby to aj dobre voňalo a vraj v kuchyni sa môžu budovať dôležité vzťahy. A popri varení sa dozviete aj to, ako korona naučila viacerých kňazov poriadne zvŕtať sa v kuchyni. Kňazovi Martinovi Stieberovi robí pri experimentovaní v kuchyni spoločnosť Mária Čigášová.

PRIBLIŽNÝ POSTUP PRÍPRAVY

Na tento recept potrebujete približne 2 kilá mäsa, huby 100g, 30% smotana (3x), hladká múka, bujón (hovädzí 5x a 1x hubový), olivový olej. 

Vybrať mäso z chladničky, ktoré je potrebné nakoreniť. Surové mäso položíme na panvicu. Smažíme 2-3 minúty. Je potrebné, aby šťava z mäsa zostala zachovaná. 5 kociek bujónu s mrazenou zeleninou vyvaríme v 1,5 litri vody spolu s mrazenou zeleninou. Plech vymastíme maslom, vývarom podlejeme mäso na pekáč. Dusíme 2 hodiny na 200 stupňov. 

Huby varíme v horúcej vode a necháme ich variť. Keď budú mäkké, pridávame smotanu s troškou hladkej múky. Zmiešame a popri tom kontrolujeme mäso. Huby sa varia 10-12 minút. Môžeme pridať tiež hubový bujón. Opäť pridáme smotanu. Je potrebné neustále miešať. 

Po dvoch hodinách pečenia mäsa v rúre by si mäso malo šťavu uchovať vo vnútri, podľa chute buď variť ešte pár minút alebo ukončiť a vybrať. Mäso ukladáme na osobitné miesto bokom. To, čo nám zostáva v plechu zlejeme do hrnca. Hubovú omáčku premiešame s výpekom, necháme prevrieť približne minútu s neustálym miešaním. 

Omáčka začne bublať, potom rozmixujeme s ponorným mixérom a omáčka dostane krémovú konzistenciu. 

Podávať môžete napríklad aj s brusnicami. 

Odporúčame pozorne počúvať celý recept, keďže oficiálny postup tohto receptu nie je k dispozícii!

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 4590 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

1 deň

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies