TopTip

Kňaz Marián Bér pripravil vianočný recept v našom vysielaní

Kňaz Marián Bér pripravil vianočný recept v našom vysielaní

Kňaz Marián Bér, riaditeľ Klubu priateľov Televízie LUX, je poslucháčom nášho rádia a a aj nášho kulinárskeho seriálu. Pripravte si spolu nami vianočný Báleš. 

V našom seriáli "Keď zasvätená osoba varí" si dnes pripravíme jednoduché ale veľmi chutné tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje aj na štedrovečerný stôl. O tento recept sa s nami podelil katolícky kňaz Marián Bér, známy z vysielania Televízie Lux. Natáčal náš redaktor Ľudovít Malík.

Recept Báleš

Kysnuté cesto

1kg polohrubej múky

50 g bravčovej masti, alebo maslo, alebo husacia či kačacia masť

1 kocka droždia

pol litra mlieka

1 žĺtok

1 PL kryštálového cukru

trocha soli

polovica balenia prášku do pečiva.

Na slanú verziu použijeme pochúťkovú smotanu a na sladkú verziu tvaroch zmiešaný s kryštálovým cukrom

Postup na prípravu Báleša:

Zamiesime si kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť. Rozdelíme si ho na tri menšie časti a vytvoríme si bochníky, ktoré môžeme nechať ešte podkysnúť. Následne rozvaľkáme do oválneho tvaru s hrúbkou 1 cm. Plech potrieme olejom alebo bravčovou masťou. Rozvaľkané cesto položíme na plech, potrieme kyslou smotanou alebo tvarohom a okraje natrieme vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 20-30 minút.

 

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 3729 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

10 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies