TopTip

Kňaz Marián Bér pripravil vianočný recept v našom vysielaní

Kňaz Marián Bér pripravil vianočný recept v našom vysielaní

Kňaz Marián Bér, riaditeľ Klubu priateľov Televízie LUX, je poslucháčom nášho rádia a a aj nášho kulinárskeho seriálu. Pripravte si spolu nami vianočný Báleš. 

V našom seriáli "Keď zasvätená osoba varí" si dnes pripravíme jednoduché ale veľmi chutné tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje aj na štedrovečerný stôl. O tento recept sa s nami podelil katolícky kňaz Marián Bér, známy z vysielania Televízie Lux. Natáčal náš redaktor Ľudovít Malík.

Recept Báleš

Kysnuté cesto

1kg polohrubej múky

50 g bravčovej masti, alebo maslo, alebo husacia či kačacia masť

1 kocka droždia

pol litra mlieka

1 žĺtok

1 PL kryštálového cukru

trocha soli

polovica balenia prášku do pečiva.

Na slanú verziu použijeme pochúťkovú smotanu a na sladkú verziu tvaroch zmiešaný s kryštálovým cukrom

Postup na prípravu Báleša:

Zamiesime si kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť. Rozdelíme si ho na tri menšie časti a vytvoríme si bochníky, ktoré môžeme nechať ešte podkysnúť. Následne rozvaľkáme do oválneho tvaru s hrúbkou 1 cm. Plech potrieme olejom alebo bravčovou masťou. Rozvaľkané cesto položíme na plech, potrieme kyslou smotanou alebo tvarohom a okraje natrieme vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 20-30 minút.

 

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 1744 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

3 dni

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies