Celková čiastka
Zostávajúci čas
Kňaz Marián Bér, riaditeľ Klubu priateľov Televízie LUX, je poslucháčom nášho rádia a a aj nášho kulinárskeho seriálu. Pripravte si spolu nami vianočný Báleš.
V našom seriáli "Keď zasvätená osoba varí" si dnes pripravíme jednoduché ale veľmi chutné tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje aj na štedrovečerný stôl. O tento recept sa s nami podelil katolícky kňaz Marián Bér, známy z vysielania Televízie Lux. Natáčal náš redaktor Ľudovít Malík.
Recept Báleš
Kysnuté cesto
1kg polohrubej múky
50 g bravčovej masti, alebo maslo, alebo husacia či kačacia masť
1 kocka droždia
pol litra mlieka
1 žĺtok
1 PL kryštálového cukru
trocha soli
polovica balenia prášku do pečiva.
Na slanú verziu použijeme pochúťkovú smotanu a na sladkú verziu tvaroch zmiešaný s kryštálovým cukrom
Postup na prípravu Báleša:
Zamiesime si kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť. Rozdelíme si ho na tri menšie časti a vytvoríme si bochníky, ktoré môžeme nechať ešte podkysnúť. Následne rozvaľkáme do oválneho tvaru s hrúbkou 1 cm. Plech potrieme olejom alebo bravčovou masťou. Rozvaľkané cesto položíme na plech, potrieme kyslou smotanou alebo tvarohom a okraje natrieme vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 20-30 minút.
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram