Talianska kuchyňa patrí medzi najpopulárnejšie na svete. Svoj status si získala viacerými vlastnosťami – je jednoduchá, ľahko stráviteľná, dokáže výborne spájať pár základných surovín a vďaka rybám a zelenine z nej veľmi nepriberiete.
V našom seriáli Keď zasvätená osoba varí vám dnes ponúkneme dva základné recepty talianskej kuchyne bez ktorých si jedlo v Taliansku nevieme ani predstaviť. Nahrával náš redaktor Ľudovít Malík.
Recept bruschetta s paradajkami
Ingrediencie:
- chlieb
- paradajky podľa množstva porcií
- čerstvá bazalka
- panenský olivový olej
- soľ
Postup:
Umyté rajčiny očistíme a nakrájame na kocky. Dáme ich do misky, posolíme, pridáme nakrájanú čerstvú bazalku a za lyžicu panenského olivového oleja. Premiešame a necháme odpočívať aspoň 15 minút. Krajce chleba opečieme v hriankovači, na grile alebo na panvici bez oleja. Servírujeme tak, že hrianky si môžeme potrieť cesnakom, na hrianky pridáme pripravenú zmes a jemne pokvapkáme olivovým olejom.
Recept na špagety s paradajkami
Ingrediencie:
- špagety
- panenský olivový olej
- soľ
- cherry paradajky
- bazalka
- pepperoncino (štipľavá paprika)
- parmezán
Postup:
Na prípravu omáčky potrebujeme 20 a viac malých cherry paradajok. Tie prekrojíme na polovicu. Pripravíme si panvicu do ktorej nalejeme panenský olivový olej, ktorý pokryje celé dno panvice. Dáme na varnú dosku na stredný stupeň. Do tohto, ešte studeného oleja, pridáme prekrojenou časťou cherry paradajky, posolíme a necháme dusiť podľa potreby, pokiaľ z nich neschádza šupka. Neskôr môžeme pridať aj kúsok feferónky a nakrájanú čerstvú bazalku. Keď sú paradajky udusené, roztlačíme ich vidličkou a kto nemá rád šupky, môže ich pozbierať. Špagety uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody. Scedíme, pridáme do panvice dve lyžice vody z cestovín, pridáme špagety a dobre premiešame. Servírujeme a na vrch môžeme pridať čerstvú bazalku a parmezán.