TopTip

Keď zasvätená osoba varí: Juraj Pigula Risotto ai funghi

Keď zasvätená osoba varí: Juraj Pigula Risotto ai funghi

Postupne zisťujeme, že za múrmi kláštorov sa skrývajú doslova kuchárske alebo cukrárske talenty. Kolegyňa Mária Čigášová zaklopala na dvere domu košických augustiniánov.

Musíme prezradiť, že tip na nahrávanie s predstaveným komunity a rehole na Slovensku pátrom Jurajom Pigulom sme dostali od vás - našich poslucháčov, ktorí ste sa zúčastnili na niektorom z podujatí, ktoré augustiniáni pripravujú. Písali ste, že dokáže navariť obed aj pre sto ľudí. Dnes nás naučí pripravovať rizoto s hubami na taliansky spôsob.

Hubové rizoto, ako ho pripravujú Taliani (Risotto ai funghi)

Potrebujeme:  olivový olej, 300 g tvrdej ryže carnaroli, 125 g masla, 2 cibule, trošku šafránu,  100 g čerstvých húb, slepačí vývar, vývar z húb, soľ a čierne korenie, nastrúhaný parmezán a bazalkové pesto.

Postup:

Cibule nadrobno narežeme a spražíme na olivovom oleji. Pridáme ryžu (suchú, neumývame ju), trošku posmažíme a podlejeme slepačím vývarom. Počas varenia ryžu stále podlievame slepačím vývarom. Trochu vývaru si dáme aj do pohára, rozmiešame v ňom trošku šafránu a vlejeme do variacej sa ryže.

V druhej panvici rozpustíme maslo a prisypeme nakrájané čerstvé huby (šampiňóny alebo hríby). Tie počas smaženia pustia šťavu. Ochutíme soľou a čiernym korením a smažíme, kým huby nezmäknú. Vznikne omáčka s kúskami húb.

Keď je ryža mäkká, pridáme hubovú omáčku a ešte chvílu rizoto povaríme. Zahustíme postrúhaným parmazánom. Po odstavení vmiešame do hotového jedla trošku suchého bieleho vína

Servírujeme do hlbokých tanierov. Ozdobíme bazalkovým pestom (stačí pol čajovej lyžičky). Hubové rizoto sa je teplé. Hodí sa k nemu pohár suchého bieleho vína.

Dobrú chuť.

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 3729 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

10 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies