Celková čiastka
Zostávajúci čas
Postupne zisťujeme, že za múrmi kláštorov sa skrývajú doslova kuchárske alebo cukrárske talenty. Kolegyňa Mária Čigášová zaklopala na dvere domu košických augustiniánov.
Musíme prezradiť, že tip na nahrávanie s predstaveným komunity a rehole na Slovensku pátrom Jurajom Pigulom sme dostali od vás - našich poslucháčov, ktorí ste sa zúčastnili na niektorom z podujatí, ktoré augustiniáni pripravujú. Písali ste, že dokáže navariť obed aj pre sto ľudí. Dnes nás naučí pripravovať rizoto s hubami na taliansky spôsob.
Hubové rizoto, ako ho pripravujú Taliani (Risotto ai funghi)
Potrebujeme: olivový olej, 300 g tvrdej ryže carnaroli, 125 g masla, 2 cibule, trošku šafránu, 100 g čerstvých húb, slepačí vývar, vývar z húb, soľ a čierne korenie, nastrúhaný parmezán a bazalkové pesto.
Postup:
Cibule nadrobno narežeme a spražíme na olivovom oleji. Pridáme ryžu (suchú, neumývame ju), trošku posmažíme a podlejeme slepačím vývarom. Počas varenia ryžu stále podlievame slepačím vývarom. Trochu vývaru si dáme aj do pohára, rozmiešame v ňom trošku šafránu a vlejeme do variacej sa ryže.
V druhej panvici rozpustíme maslo a prisypeme nakrájané čerstvé huby (šampiňóny alebo hríby). Tie počas smaženia pustia šťavu. Ochutíme soľou a čiernym korením a smažíme, kým huby nezmäknú. Vznikne omáčka s kúskami húb.
Keď je ryža mäkká, pridáme hubovú omáčku a ešte chvílu rizoto povaríme. Zahustíme postrúhaným parmazánom. Po odstavení vmiešame do hotového jedla trošku suchého bieleho vína
Servírujeme do hlbokých tanierov. Ozdobíme bazalkovým pestom (stačí pol čajovej lyžičky). Hubové rizoto sa je teplé. Hodí sa k nemu pohár suchého bieleho vína.
Dobrú chuť.
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram