TopTip

Kde končia orechy z farskej záhrady: Salezián Vladimír Sopkanič pečie Baklavu

Kde končia orechy z farskej záhrady: Salezián Vladimír Sopkanič pečie Baklavu Don Vladimír Sopkanič v kuchyni

Saleziáni si z misijných území doniesli nielen duchovné skúsenosti ale aj kulinárske zručnosti. Čo z azerbajdžanských pochútiek zachutilo saleziánovi Vladimírovi Sopkaničovi? Dozviete sa v nahrávke a prinášame aj kompletný recept. 

V rámci nášho seriálu Keď zasvätená osoba varí sa vyberieme do Bratislavy. Navštívili sme s našim mikrofónom saleziánsku farnosť sv. Jána Bosca na Trnávke. Členovia komunity, ktorú tvorí 8 saleziánov, majú skutočne rozmanité dary aj čo sa týka jedál a varenia. Dnes bude našim šéfkuchárom salezián don Vladimír Sopkanič. Nebude však variť, ale piecť sladký ázijský zákusok. Na Trnávke nahrával redaktor Ľudovít Malík.
Suroviny:
- Vlašské orechy
- Hotové štrúdľové cesto z obchodu
- Prepustené maslo
- Kryštálový cukor
- Jeden citrón
- Med
- Kardamom 
- Pražené a nesolené pistácie
 
Postup:
Orechy rozdelíme na dve porcie a jednu pomelieme na jemno a druhú na hrubšie alebo nasekáme. Do takto pripravených orechov môžeme pridať aj trošku kardamomu. Pripravíme si v hrnci cukrový odvar do ktorého pridáme kôru z citróna a všetko necháme 2-3 minúty povariť. Kôru z odvaru vyberieme a pridáme med. Rozpustíme si prepustené maslo, alebo si ho vyrobíme z masla, ktoré máme doma. Zapneme si rúru na 150-180 stupňov, aby sa dobre rozohriala.
Zoberieme štrúdľové cesto, ktoré roztiahneme a jednu vrstvu potrieme roztopeným maslom. Pridáme pomleté orechy, množstvo podľa toho ako nám chutia a zrolujeme. Následne podľa veľkosti plechu na ktorom budeme baklavu piecť, si rolku narežeme na porcie. Rovnako to urobíme aj s ostatnými vrstvami cesta. Plech s takto pripraveným cestom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 160 stupňov asi 40 minút.
Po vybratí z rúry baklavu potrieme roztopeným maslom a zalejeme pripraveným cukrovým odvarom až po okraj. Vrch posypeme nasekanými praženými ale nesolenými pistáciami. Odložíme na chladné a suché miesto a nechám postáť minimálne 24 hodín.
 
A ako sa to celé pripraví? Vypočujte si v archívnej nahrávke!

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 3038 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

11 dní

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies