TopTip

Jubilejné udelenie Ceny Fides et Ratio pre Miroslava Sanigu

Jubilejné udelenie Ceny Fides et Ratio pre Miroslava Sanigu Miroslav Saniga na stretnutí s poslucháčmi na Starých Horách

Vo štvrtok 19. septembra si náš dlhoročný spolupracovník Miroslav Saniga prevzal ocenenie za zásluhy o dialóg medzi vierou a vedou (rozumom) „Fides et ratio“. Cenu mu udelila Konferencia biskupov Slovenska (KBS). Urobila tak na návrh jej Rady pre vedu, vzdelanie a kultúru, ktorej predsedá ordinár Mons. František Rábek. Slávnostný ceremoniál spojený s odovzdaním cien a prednáškami laureátov (spolu s našim kolegom bol ocenený aj prof. PhDr. Ján Grác, DrSc., z Trnavskej univerzity) sa uskutočnil v bratislavskom Primaciálnom paláci. Udeleniu predchádzala svätá omša za vedcov v Kostole Najsvätejšieho Spasiteľa (Kostol Jezuitov) v Bratislave. KBS udelila ocenenie už po jubilejný desiatykrát.
Cena pre Miroslava Sanigu
Konferencia biskupov Slovenska udeľuje toto ocenenie pri príležitosti výročia vydania encykliky pápeža Jána Pavla II. Fides et ratio (Viera a rozum). Katolícka cirkev ním chce vyjadriť úctu vedcom, ktorí svojím pôsobením a vedeckou činnosťou prispievajú k dialógu vedy a viery. Zmyslom je motivovať ich pre výnimočné kresťanské svedectvo v tejto oblasti a vyjadriť dialóg vedy a viery, či viery a rozumu, ako vyplýva z názvu pápežskej encykliky, podľa ktorej je ocenenie pre vedcov pomenované. „Rozum človeka sa neznehodnocuje, ani sa neznižuje tým, že dáva súhlas k obsahu viery," píše pápež Ján Pavol II. v encyklike Fides et ratio.

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 4630 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

3 dni

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies