Celková čiastka
Zostávajúci čas
Som zástancom tradičnej kuchyne, rád sa vraciam k receptom, ktoré som „odkukal“ doma od mamy a otca a ktoré mi po rokoch aktualizovala svojimi postrehmi moja najstaršia sestra Marta. Raz darmo, ako najstaršia toho „pochytila“ najviac a svoju verziu naozaj dokonale rozvíjala.
Pascha je u nás na východe Slovenska koláč k údenej šunke. Tú veľkonočnú nájdeme takmer na každom veľkonočnom stole - robia ju na Šariši i na Zemplíne či Above a recepty sú podobné, len cukru sa viac dáva na „Zemlínsku“ ako na Šariši.
Veľkonočná pascha
POTREBUJEME:
POSTUP:
Do vymieseného cesta na záver zľahka vpracujeme samostatne vyšľahané bielka. Cesto dávame len do polovice formy, lebo pri pečení ešte narastie. Formu vložíme do rúry zapiecť na 30 minút pri 180̊C.
Domáca údená šunka z pliecka alebo vykosteného karé
POTREBUJEME:
Mäso je najlepšie z domáceho chovu, ale možno ho pokojne nahradiť aj z obchodných reťazcov. Musí byť však čerstvé a voňavé, žiadne zmrazené a opakovane prebalené. Dôvod je jednoduchý. Budeme ho týždeň „pácovať“ v chlade pri 4̊C a nesmie zmeniť svoju vôňu. Keďže týmto postupom vďaka soli z mäsa odstránime nadbytočnú vodu, malo by trochu stvrdnúť.
POSTUP:
Na 10 kg mäsa si zoberieme 1 kg soli, ktoré je potrebné vtrieť do mäsa. Aj keď mäso na chvíľu zbelie, časom sa soľ rozpustí a vypudí z mäsa nadbytočnú vodu. Dva dni v soli ukončíme odliatím prebytočnej vody. Následne prevaríme 10 l vody. Po jej vychladnutí pridáme 20 guličiek borievky, celé korenie 15 g, celú rascu 20 g, polovicu kávovej lyžičky sušeného cesnaku a pár guličiek celého nového korenia. Na záver v nej rozpustíme 100 g soli a mäsko zalejeme. Každý deň mäso obraciame. Po štyroch dňoch mäso vyberieme a v studenej vode poriadne opláchneme. S drevenou kefou, tzv. „ryžákom“ vydrhneme guličky korenia. Čisté mäso osušíme a naviažeme do udiarne tak, že pliecko poriadne stlačíme a zviažeme bielym potravinárskym špagátom. Karé je tiež potrebné stlačiť, aby z neho boli kolieska.
Údim v domácej udiarni postavenej zo zvyškov stavebných dosiek spred 15 rokov. Zásadne na bukovom dreve, pričom polená sú narezané na cca 15 cm a v peci udiarne uložené na stojato. Vždy večer naložím na cca 6 hodín aktívneho dymu. Potom udiareň vychladne a mäso celý deň odpočíva. A večer zase naložím dreva. Po troch dňoch šunky vyberám z udiarne na čerstvý vzduch a nechám dva týždne zrieť. Môžete sušiť aj na vonkajšom vetranom priestranstve.
Pred požehnaním jedál, ktoré je u nás tradične v sobotu pred samotnými veľkonočnými obradmi sa šunka varí asi pol hodinu a po jej vychladnutí ju zbavujeme naviazaného špagátu.
Poslucháčom a priaznivcom Rádia LUMEN prajem požehnanú Veľkú noc a dobrú chuť!
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram