Celková čiastka
Zostávajúci čas
Dnes sa naučíme variť boršč. Ako sa dozvieme v našej rubrike Keď zasvätená osoba varí, je to jedlo pre tvorivé kuchárky a kuchárov. Každý si totiž môže základný recept upraviť podľa svojho gusta. Po recept na prípravu boršču zašla redaktorka Mária Čigášová do Prešova za sestrou Štefániou Blichovou z Rádu sestier sv. Bazila Veľkého.
Recept na prípravu boršču:
50 ml. stolový olej
2-3 ks cvikla
1 ks cibuľa
1ks mrkva
¼ hlávky kapusty
2 lyžičky cukru
150 ml. paradajková pasta
3ks zemiaky
2ks bobkový list
3ks strúčky cesnaku
½ lyžičky rasca
1 lyžička sladká paprika
1 lyžica jablčný ocot
vetvička zeleru
zelený kôpor
podľa chutí soľ, čierne korene
1. V hrnci na miernom ohni restujeme cibuľu, dodáme rascu a cesnak a znovu zľahka restujeme.
2. Pridáme mrkvu, zeler, cviklu, cukor a paradajkovú pastu, chvíľu restujeme.
3. Na zvýraznenie farby zamiešame červenú papriku, hneď zalejeme vriacou vodou a necháme vrieť 10 minút.
4. Po zovretí dodáme bobkový list a sladkú kapustu, ktorú sme vopred posolili štipkou soli, aby pustila šťavu, pridáme ešte zemiaky.
5. Dochucujeme soľou, čiernym korením, a necháme vrieť, kým sa neuvaria zemiaky. Preveríme, či sa uvarili zemiaky a cvikla. Vyberieme bobkový list a preverujeme chuť a hustotu. Ak chceme boršč redší, dolejeme prevarenú vodu.
6. Hotový boršč môžeme dochutiť citrónovou šťavou, octom alebo jablčným octom.
7. Necháme uvarenýboršč odstáť od 10 minút do dvoch hodín.Podávame so zeleným kôprom a smotanou. Kto chce, môže si pridať do boršču aj pretlačený cesnak.
Poznámka
Zeleninu môžeme rezať na kocky, alebo strúhať na strúhadle.
Okrem čerstvej kapusty môžeme pred koncom varenia pridať aj kyslú - vopred udusenú.
Boršč je dobré podávať aj na nasledujúci deň.
Podľa priania môžeme pred koncom do boršču dodať vopred pripravené mäso a namiesto vody použiť mäsový vývar.
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram