TopTip

Fašiangová kapustnica so sestrou Stellamaris

Fašiangová kapustnica so sestrou Stellamaris

Vypočujte si reportáž z varenia kapustnice, ktorú pripravuje bývalá misionárka v Kamerune, sestra Stellamaris z Kongregácie sestier Božského Vykupiteľa.

Niektorí slovenskí politici v poslednom období spomínajú národné menu či národné jedlo. Nebudeme sa miešať do ich nápadov, ale keby sme chceli zvoliť nejakú národnú polievku, tak na prvých miestach by bola určite kapustnica. Zvyčajne sa varí v chladnom období, pretože nás zahreje a dodá nám poriadnu dávku vitamínov. A dnes budeme kapustnicu variť v jednom z bratislavských ženských kláštorov. Nahrával redaktor Ľudovít Malík.

Recept na kapustnicu

Ingrediencie:

  • kyslá kapusta, množstvo podľa zváženia
  • domáca klobása
  • sušené hríby
  • cesnak
  • bobkový list
  • čierne korenie, mleté alebo celé
  • nové korenie
  • cibuľa
  • sladká mletá paprika
  • voda podľa množstva kapusty

Postup:

Kyslú kapustu podľa potreby premyjeme vo vode, aby bola primerane kyslá. Vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Množstvo vody podľa toho, ako hustú chcete mať kapustnicu. Sušené hríby namočíme do studenej vody najmenej dve hodiny pred varením. Scedíme ich a pridáme do hrnca s kapustou. Do hrnca môžeme pridať kožu z údenej slaniny a rovnako aj zvyšky mäsových vývarov. Z korenia pridáme bobkový list, čierne korenie, nové korenie, pretlačený cesnak. Varíme približne dve hodiny. Po pol hodine vyberieme z kapustnice uvarenú klobásu, ktorú nakrájame a pridáme na konci varenia. Nakoniec nakrájame a upražíme cibuľu, do ktorej pridáme červenú papriku a túto hmotu dáme do kapustnice.

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 5126 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

10 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies