Celková čiastka
Zostávajúci čas
Dnes Vám ponúkneme recept na takmer poetickú polievku. „Krát krát na dvakrát, varí mačka demikát.“ Ide o bryndzovú polievku. Recept máme od sestry vincentky Kataríny Števicovej pôsobiacej v Banskej Bystrici.
Demikát sestry vincentky Kataríny Števicovej z Banskej Bystrice má svoju pôstnu i vylepšenú verziu s opečenou slaninkou. Dnes pripravuje tú druhú a popri varení dá aj tip na netradičné lokše z cukrovej repy. Povedala ich našej redaktorke Jane Ondrejkovej.
RECEPT NA DEMIKÁT
Potrebujeme:
250 g bryndze
200 ml smotany na varenie
Prerastaná slanina (v pôstnej verzii olej)
4-5 zemiakov
1 cibuľa
Rasca, sladká mletá paprika, soľ
1 polievková lyžica kyslej smotany na dochutenie, ak treba
Postup:
Slaninu si nakrájame na kocky a opražíme ju, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, rascu a sladkú mletú papriku. Zalejeme vodou, dáme nakrájané zemiaky a varíme, kým nie sú mäkké. V miske rozmiešame bryndzu so smotanou na varenie a vlejeme do polievky. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom a vrátime na sporák. Ochutnáme, ak treba osolíme a pridáme prípadne lyžicu kyslej smotany. Keď polievka prevrie, odstavíme ju. Podávame s nakrájanou pažítkou a chlebovými krutónmi.
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram