TopTip

Demikát alebo bryndzová polievka v podaní sestry Kataríny

Demikát alebo bryndzová polievka v podaní sestry Kataríny

Dnes Vám ponúkneme recept na takmer poetickú polievku. „Krát krát na dvakrát, varí mačka demikát.“ Ide o bryndzovú polievku. Recept máme od sestry vincentky Kataríny Števicovej pôsobiacej v Banskej Bystrici.

Demikát sestry vincentky Kataríny Števicovej z Banskej Bystrice má svoju pôstnu i vylepšenú verziu s opečenou slaninkou. Dnes pripravuje tú druhú a popri varení dá aj tip na netradičné lokše z cukrovej repy. Povedala ich našej redaktorke Jane Ondrejkovej. 

RECEPT NA DEMIKÁT

Potrebujeme:

250 g bryndze

200 ml smotany na varenie

Prerastaná slanina (v pôstnej verzii olej)

4-5 zemiakov

1 cibuľa

Rasca, sladká mletá paprika, soľ

1 polievková lyžica kyslej smotany na dochutenie, ak treba

Postup:

Slaninu si nakrájame na kocky a opražíme ju, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, rascu a sladkú mletú papriku. Zalejeme vodou, dáme nakrájané zemiaky a varíme, kým nie sú mäkké. V miske rozmiešame bryndzu so smotanou na varenie a vlejeme do polievky. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom a vrátime na sporák. Ochutnáme, ak treba osolíme a pridáme prípadne lyžicu kyslej smotany. Keď polievka prevrie, odstavíme ju. Podávame s nakrájanou pažítkou a chlebovými krutónmi.

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 2199 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

13 dní

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies