TopTip

Chutný boršč sestry Beáty

Chutný boršč sestry Beáty

V rubrike Ked zasvätená osoba varí nás pohostila sestra Beáta Brajerová z košickej komunity Kongregácie sestier Božského vykupiteľa. Keďže sestra Beáta pôsobila v rokoch 2000 až 2007 na misiách na Ukrajine, inšpirovala sa tamojšou špecialitou, ktorá sa nazýva ruský boršč. Je to veľmi chutné a sýte jedlo. Ako ho správne pripraviť?

Boršč – ruský (asi 10 porcií)

  • 1/2 – 3/4 kg bravčové pliecko alebo rebierka, aby bola aj kosť na silnejší vývar 
  • 1/2 hrnčeka fazule – večer namočiť, aby sa rýchlejšie uvarila 
  • 1 veľká cibuľa 
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku 
  • 3 – 4 ks mrkva stredná 
  • 2 ks petržlen 
  • 1 hrnček kyslej kapusty aj so šťavou, ak je kapusta dlhá – pokrájať 
  • 6 – 8 stredne veľkých zemiakov 
  • 2 – 3 väčšie cvikly 
  • 2 paradajky alebo malý paradajkový pretlak 
  • 2 ks bobkový list 
  • Masť – olej 
  • Korenie, soľ, / vegeta / 
  • Kyslá smotana 

Postup:

Do 7 l hrnca dáme variť asi do 3l vody namočenú fazuľu, maso pokrájané na kocky, rebierka, pridáme trocha soli, korenie. Keď sa začína mäso oddeľovať od kosti, mäso vyberieme, oddelíme od kostí, pokrájame tiež na kocky, vrátime do polievky. 

V menšom hrnčeku varíme v šupke jednu cviklu – po uvarení ju postrúhame do misky. Takto postrúhaná cvikla počká na dovarenie boršču a pridá sa až do servírovacej misy, aby boršč dostal typickú až fialovú farbu. 

Na panvici speníme pokrájanú cibuľu, pridáme postrúhanú mrkvu, petržlen, 2 cvikly, všetko mierne posolíme, pridáme trochu vegety a spolu podusíme. 

V hrnci máme skoro uvarené mäso a fazuľu. Pridáme variť na kocky pokrájané zemiaky. Asi po 15 minútach pridáme kyslú kapustu, bobkový list, /pokrájané paradajky, ak dávame čerstvé/. Varíme spolu. Asi po 20 min pridáme z panvice posmaženú zeleninu, paradajkový pretlak, pretlačený cesnak... Dochutíme. Po dochutení odstavíme. 

Boršč je hustý, červený. Do pripravenej servírovacej misy načerpáme boršč a ako poslednú pridáme už nastrúhanú cviklu , ktorá zvýrazní typickú farbu pre boršč. 

Boršč sa pripravuje ako hlavné jedlo, je to sýta, hustá polievka, ktorá sa podáva s chlebom (podobne ako u nás kotlíkový guláš). Podávame s chlebom. Na tanier si každý sám pridá podľa chuti kyslú smotanu. Dobrú chuť!

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 5619 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

2 dni

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies