Celková čiastka
Zostávajúci čas
V rubrike Ked zasvätená osoba varí nás pohostila sestra Beáta Brajerová z košickej komunity Kongregácie sestier Božského vykupiteľa. Keďže sestra Beáta pôsobila v rokoch 2000 až 2007 na misiách na Ukrajine, inšpirovala sa tamojšou špecialitou, ktorá sa nazýva ruský boršč. Je to veľmi chutné a sýte jedlo. Ako ho správne pripraviť?
Boršč – ruský (asi 10 porcií)
Postup:
Do 7 l hrnca dáme variť asi do 3l vody namočenú fazuľu, maso pokrájané na kocky, rebierka, pridáme trocha soli, korenie. Keď sa začína mäso oddeľovať od kosti, mäso vyberieme, oddelíme od kostí, pokrájame tiež na kocky, vrátime do polievky.
V menšom hrnčeku varíme v šupke jednu cviklu – po uvarení ju postrúhame do misky. Takto postrúhaná cvikla počká na dovarenie boršču a pridá sa až do servírovacej misy, aby boršč dostal typickú až fialovú farbu.
Na panvici speníme pokrájanú cibuľu, pridáme postrúhanú mrkvu, petržlen, 2 cvikly, všetko mierne posolíme, pridáme trochu vegety a spolu podusíme.
V hrnci máme skoro uvarené mäso a fazuľu. Pridáme variť na kocky pokrájané zemiaky. Asi po 15 minútach pridáme kyslú kapustu, bobkový list, /pokrájané paradajky, ak dávame čerstvé/. Varíme spolu. Asi po 20 min pridáme z panvice posmaženú zeleninu, paradajkový pretlak, pretlačený cesnak... Dochutíme. Po dochutení odstavíme.
Boršč je hustý, červený. Do pripravenej servírovacej misy načerpáme boršč a ako poslednú pridáme už nastrúhanú cviklu , ktorá zvýrazní typickú farbu pre boršč.
Boršč sa pripravuje ako hlavné jedlo, je to sýta, hustá polievka, ktorá sa podáva s chlebom (podobne ako u nás kotlíkový guláš). Podávame s chlebom. Na tanier si každý sám pridá podľa chuti kyslú smotanu. Dobrú chuť!
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram