Celková čiastka
Zostávajúci čas
Jesenné obdobie sa spája aj s husacími hodmi a v našom kulinárskom seriáli vám prinášame recept na svätomartinskú hus kňaza Martina Ďuračku, známeho aj z nášho vysielania.
Na niektoré vynikajúce jedlá netreba vôbec veľa surovín. Platí to aj v prípade svätomartinskej husi. Stačí ju len potrieť olivovým olejom, dobre osoliť a dochrumkava upiecť. K tomu môžete podávať lokše a dusenú kapustu a výdatný obed máte pripravený. Správca univerzitného pastoračného centra v Banskej Bystrici Martin Ďuračka sa však rozhodol tento recept trochu ozvláštniť plnkou s pečeňou a brokolicou, pečenou hokaido tekvicou a pečenými zemiakmi. Jedlo bolo výborné a ak si ho chcete pripraviť aj vy, vypočujte si reportáž Jany Ondrejkovej.
RECEPT NA SVÄTOMARTINSKÚ HUS
Potrebujeme: - Hus
- Dostatok soli, aby sme hus osolili poriadne zvnútra, aj zvonku
- Vetvičky rozmarínu
- Olivový olej
- Jablká
Plnka: - Rožky
- Smažená cibuľka
- Pečeň
- Mlieko
- Petržlenová vňať
- Soľ, korenie
- Vajíčka
- Zaparená brokolica
Postup: Hus deň dopredu vymasírujeme olivovým olejom a osolíme zo všetkých strán, aj znútra (o. Martin použil tri menšie dlane soli). Dáme ju do chladu odstáť, aby prešli chute. Na druhý deň pripravíme plnku z nakrájaných rožkov, ktoré zalejeme mliekom, pridáme osmaženú cibuľku, pomletú pečeň (môže byť husacia alebo kuracia), vajíčka, zaparenú brokolicu a petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme a plnkou naplníme hus. Hus dáme na pekáč, môžeme k nej dať aj nakrájané jablká a vetvičky rozmarínu. Pečieme ju zakrytú minimálne tri a pol hodiny na 120 až 140 stupňov. Potom ju odkryjeme a zvýšime teplotu na 200 stupňov a dopekáme približne pol hodinu dochrumkava. Hus pravidelne podlievame výpekom. Ako prílohu podávame pečené zemiaky a pečenú tekvicu hokkaido, ktorú narežeme na mesiačiky, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, pridáme oregano a nakrájaný cesnak.
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram