TopTip

Ako kapucíni v obci Poniky získali za prichýlenie utečencov chutný boršč

Ako kapucíni v obci Poniky získali za prichýlenie utečencov chutný boršč Kapucín brat Róbert Žilka, správca farnosti v Ponikách

Kapucíni v obci Poniky prichýlili v budove starej školy ženy s deťmi, ktoré utekali pred vojnou na Ukrajine. Odmenou za dobrotu je neraz aj dobré jedlo. 

Jedným z tradičných ukrajinských jedál je boršč. Základom tejto výdatnej polievky je sladká kapusta a mäso. Potom sa do nej pridávajú ďalšie ingrediencie – cvikla, koreňová zelenina, zemiaky, fazuľa, smotana. Aj druhy mäsa môžu byť rôzne, nielen hovädzie a bravčové, ale aj slepačie, zajačie, či kozľacina. Záleží to od toho, aké doma máte. Tak ako na Slovensku môžete ochutnať rôzne druhy kapustnice, tak každá ukrajinská rodina má svoj vlastný recept na tradičný boršč. V bývalej škole pri kapucínskom kláštore v Ponikách našlo útočisko niekoľko žien z Ukrajiny. Tie sa rozhodli navariť boršč a nechýbalo pri tom ani Rádio Lumen.

RECEPT NA UKRAJINSKÝ BORŠČ

Prísady:

  • Hovädzie a bravčové mäso
  • Surová zelená kapusta
  • Zemiaky
  • Cvikla
  • Mrkva
  • Zeler
  • Petržlen
  • Cibuľa
  • Cesnak
  • Fazuľa
  • Paradajkový pretlak
  • Čerstvé paradajky
  • Paprika
  • Soľ, nové korenie, čierne celé korenie

Hlavná kuchárka pani Nadežda varí tradičný ukrajinský boršč.

Postup:

Mäso dáme v celku variť do jedného hrnca, vopred namočenú fazuľu dáme variť do druhého hrnca. Mäso osolíme, keď voda začne vrieť. Na panvici zohrejeme olej a na ňom popražíme nakrájanú cibuľu s cesnakom. Pridáme nastrúhanú cviklu s koreňovou zeleninou a paprikou, popražíme, podlejeme mäsovým vývarom a dusíme domäkka. Keď už je mäso skoro hotové, pridáme k nemu nakrájané zemiaky a varíme. Pridáme pár guličiek nového a celého čierneho korenia. Keď sú zemiaky takmer mäkké, dáme do hrnca variť aj nakrájanú kapustu. Mäso vyberieme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme opäť do hrnca, pridáme scedenú fazuľu, udusenú zeleninu, paradajkový pretlak a nakrájané paradajky a necháme prevrieť. Podľa potreby ešte môžeme dosoliť. Hotový boršč naberieme do taniera. Servírujeme s lyžicou kyslej smotany, čerstvým chlebom a na plátky nakrájaným surovým cesnakom. Môžeme ho tiež posypať petržlenovou vňaťou.   

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 3729 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

10 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies