Celková čiastka
Zostávajúci čas
Kapucíni v obci Poniky prichýlili v budove starej školy ženy s deťmi, ktoré utekali pred vojnou na Ukrajine. Odmenou za dobrotu je neraz aj dobré jedlo.
Jedným z tradičných ukrajinských jedál je boršč. Základom tejto výdatnej polievky je sladká kapusta a mäso. Potom sa do nej pridávajú ďalšie ingrediencie – cvikla, koreňová zelenina, zemiaky, fazuľa, smotana. Aj druhy mäsa môžu byť rôzne, nielen hovädzie a bravčové, ale aj slepačie, zajačie, či kozľacina. Záleží to od toho, aké doma máte. Tak ako na Slovensku môžete ochutnať rôzne druhy kapustnice, tak každá ukrajinská rodina má svoj vlastný recept na tradičný boršč. V bývalej škole pri kapucínskom kláštore v Ponikách našlo útočisko niekoľko žien z Ukrajiny. Tie sa rozhodli navariť boršč a nechýbalo pri tom ani Rádio Lumen.
RECEPT NA UKRAJINSKÝ BORŠČ
Prísady:
Postup:
Mäso dáme v celku variť do jedného hrnca, vopred namočenú fazuľu dáme variť do druhého hrnca. Mäso osolíme, keď voda začne vrieť. Na panvici zohrejeme olej a na ňom popražíme nakrájanú cibuľu s cesnakom. Pridáme nastrúhanú cviklu s koreňovou zeleninou a paprikou, popražíme, podlejeme mäsovým vývarom a dusíme domäkka. Keď už je mäso skoro hotové, pridáme k nemu nakrájané zemiaky a varíme. Pridáme pár guličiek nového a celého čierneho korenia. Keď sú zemiaky takmer mäkké, dáme do hrnca variť aj nakrájanú kapustu. Mäso vyberieme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme opäť do hrnca, pridáme scedenú fazuľu, udusenú zeleninu, paradajkový pretlak a nakrájané paradajky a necháme prevrieť. Podľa potreby ešte môžeme dosoliť. Hotový boršč naberieme do taniera. Servírujeme s lyžicou kyslej smotany, čerstvým chlebom a na plátky nakrájaným surovým cesnakom. Môžeme ho tiež posypať petržlenovou vňaťou.
Celková čiastka
Zostávajúci čas
Info: +421 48/471 0810 Po-Pia 09:00-15:00 Facebook Instagram