TopTip

Na skok do kuchyne (27): Pirohy s kurkumou a bryndzou

Na skok do kuchyne (27): Pirohy s kurkumou a bryndzou

Inovácie sú neoddeliteľnou súčasťou gastronómie. Naty Žúreková Štefková nám predstavuje vynovený recept na slovenské pirohy. 

INGREDIENCIE na cesto:

450 g špaldovej hladkej múky

100 g špaldovej celozrnnej múky

250 g zemiakov uvarených v šupke

200 g vody

1 vajce

1,5 ČL soli

1 ČL sladu

1 PL kvásku (40 g )

Na náplň potrebujeme:

250 g bryndze

100 g zemiakov uvarených v šupke

1 ČL kurkumy

Kyslú smotanu (v prípade tuhšej konzistencie bryndze)

Dressing si pripravíme z:

3 PL hustého bieleho jogurtu

1 strúčika cesnaku

čerstvého kôpru 

soli (podľa chute)

POSTUP:

1. Uvarené zemiaky ošúpeme a na strúhadle nastrúhame najemno.

2. Na pracovnú dosku si dáme navážené múky do jednej kôpky. Urobíme v nich jamku a dáme do nej vajcia, vodu, slad, kvások a nastrúhané zemiaky. Dookola na múku, posypeme soľ. Rukami spracujeme pevné a pružné cesto.

3. Vymiesené cesto necháme na pracovnej doske a prekryjeme ho miskou. Necháme pri izbovej teplote pár minút stáť. 

4. Pripravíme si náplň zmiešaním nastrúhaných zemiakov, bryndze a kurkumy. V prípade, že je bryndza tuhšia a zmes sa nechce spojiť, pridáme trochu kyslej smotany.

5. Vykvasené cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Pracovnú dosku pritom trochu pomúčime, aby sa cesto neprilepilo.

6. Kolieskom alebo pohárom s priemerom 8 cm vykrajujeme kolieska. Do stredu každého kolieska dáme aspoň 1 ČL náplne. Cesto s plnkou preložíme na polovicu a kraje spolu prstami poriadne zlepíme.

7. Pripravené pirohy varíme vo vriacej vode. Počas varenia ich sem – tam premiešame. Uvarené plávajú po hladine. Hotové pirohy prelejeme olivovým olejom.

8. Pripravíme si dressing. Ošúpaný cesnak pretlačíme cez lis. Kôpor si nasekáme najemno. V miske zmiešame všetky pripravené suroviny s jogurtom a podľa chuti osolíme a servírujeme.

Dobrú chuť!

 

Prečítajte si aj: 

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou

Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások

Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný kvaskový chlieb

Na skok do kuchyne (8): Cvikla po burgundsky

Na skok do kuchyne (9): Šalát so šošovicou a obilninou quinoa

Na skok do kuchyne (10): Krémové rizoto so zelenou špargľou

Na skok do kuchyne (11): Kuracie prsia v tekvicovo-petržlenovej omáčke

Na skok do kuchyne (12): Tofu šalát

Na skok do kuchyne (13): Cuketové placky s tofu

Na skok do kuchyne (14): Hovädzie plátky v pikantnej omáčke

Na skok do kuchyne (15): Domáce lokše

Na skok do kuchyne (16): Rybacia polievka

Na skok do kuchyne (17): Raňajkový koláč

Na skok do kuchyne (18): Tortila so šunkou, syrom a avokádom

Na skok do kuchyne (19): Špenátové rizito

Na skok do kuchyne (20): Podnikateľské rezne

Na skok do kuchyne (21): Račianska krkovička

Na skok do kuchyne (22): Varená jablková torta

Na skok so kuchyne (23): Východniarske džatky

Na skok do kuchyne (24): Hríbová omáčka

Na skok do kuchyne (25): Domáci šalát z tresky

Na skok do kuchyne(26): Šafránové rizoto

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 999 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

12 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies